BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler Halep'i ele geçirmeye 'kararlı'

Suriye'nin Halep kentinde iki gündür süren çatışmaların şiddeti giderek artıyor. Muhalifler kentin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

Abone ol

Özgür Suriye Ordusu’nun ‘Halep’i ele geçirmek için kararlı bir savaş yürüteceğini’ açıklamasından bir gün sonra kentten şiddetli çatışma haberleri geldi.

Görgü tanıkları ve muhalifler çatışmalarını ‘eşi benzeri görülmemiş şiddette’ diye niteleyip muhalif savaşçıların bazı cephelerde hükümet binalarını hedef aldıklarını aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’den kaçanların sayısının yılsonuna kadar 700 bini aşabileceğini duyurdu.

Yarım milyondan fazla Suriyelinin Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak’a kaçtığı, ancak yalnızca 294 bininin BM’ye kayıtlı olduğu tahmin ediliyor.

BM ve diğer insani yardım kuruluşları, mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 488 milyon dolar fon ayırdı.

Muhalifler, Halep’e yönelik saldırı çağrısının Perşembe günü camilerden yapıldığını belirtti.

Tevhid Tugayı üyeleri, yabancı medyaya verdikleri röportajlarda ve internete yükledikleri videolarda Halep’in kontrolünü ele geçirmek için “kararlı savaş” başlattıklarını.

Çağrıda, yüzlerce muhalif savaşçının farklı cephelerde hükümet binalarına saldıracağı belirtilmişti.

Guardian gazetesine konuşan Tevhid Tugayı Komutanı Beşir el Hacı, “Güney mahallelere doğru ilerlemeye başlayan Suriye ordusunu şaşırtmak istedik” dedi.

Özgür Suriye Ordusu’nun daha önce Halep için “kararlı saldırılar” ilan ettiği iddiasını yalanlayan El Hacı, “Saldırıya, El Fetih ve Ehfad el Fatihin tugaylarının yanı sıra 6 bin Tevhid Tugayı savaşçısı katılıyor” diye ekledi.

Tevhid Tugayı komutanı, “Bu saldırıyla tüm Halep’i kurtarmayı amaçlamıyoruz, yalnızca kentin büyük bir bölümünün kontrolünü ele geçirmek ve mümkün olduğu kadar çok mahalleye destek olmak istiyoruz” diye konuştu.

Muhaliflerin iddiaları doğrulanamadı amagörgü tanıkları Perşembe ve Cuma günleri Izaa, Seyf el Davla ve Süleymaniye bölgelerinde yoğun çatışmalar ve bombardıman yaşandığını söyledi.

AFP haber ajansına konuşan Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, “Eşi benzeri görülmemiş bir çatışma ve Perşembe gününden beri dinmedi” dedi.

Abdülrahman, “Çatışmalar bölgenin yalnızca birkaç noktasıyla sınırlıydı ama şimdi mücadele tüm cephelerden sürüyor” diye ekledi.