BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Suriye'li çocuklar için ders vakti

Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli göçmenlerin çocukları eğitime başladı.

Abone ol

Ülkelerinde süren savaştan dolayı Türkiye’ye kaçan ve Gaziantep’te yaşamaya başlayan Suriyeli ailelerin çocukları, eğitime başladı. Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi’ne velileriyle birlikte gelen 161 Suriyeli çocuk, ders ziliyle sınıflara koştu. Suriyeli öğretmenlerin eğitim verdiği çocuklar, yabancı dil olarak da Türkçe’yi öğrenecek. 

Suriye’den Türkiye’ye pasaportla giriş yapan ve kamplarda kalmayan ailelerin çocuklarının eğitim sorununu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çözdü. Suriyeliler için bir merkez oluşturan belediye, burada çocuklar için de sınıflar oluşturarak, eğitimlerinden geri kalmamasını sağladı. İlk ders zilinin çalmasıyla sınıflarına koşan öğrencilere, kırtasiye malzemeleri de yine belediye tarafından temin edildi. 

Suriyeli öğretmenlerin eğitim verdiği çocukları ziyaret eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, veliler ve öğrencilerle sohbet etti. Yaptıkları çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu anlatan Güzelbey, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Suriye’den pasaportla gelen, kampta kalmayan çocuklar için bir çalışma başlattık. Tespitlerimize göre 600 tane okul çağında olan, ama okula gidemeyen çocuk var. Bunlar özellikle Türkçe bilmedikleri için Türk okullarına gidemiyordu. Yasal olarak da bir takım engeller bulunmaktaydı. Biz de Valimizle koordine etmek suretiyle, burada aşağı yukarı 500 öğrenciye hitap edecek okul açmış bulunuyoruz. Öğretmenlerini kendileri belirlediler. Müfredatı bizim standartlarımıza göre yapmaktayız. Mevcut şartlar içinde bu çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin en iyi şekilde eğitim yapmalarını sağlıyoruz. Zaman ne kadar sürer, bunu biz de bilemiyoruz. Gönül arzu eder ki, bir an evvel çocuklarımız da, öğretmenleri de evlerine barklarına, yuvalarına, okullarına kavuşsunlar. Ama burada zamanlarının boşa geçmemesi için belediye olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstermekteyiz.” şeklinde konuştu. 

Sınıfların durumuyla ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitimler Kursları (GAMEK) Müdürü Ramazan Dündar, çocuklar için 7 sınıflı bir ortam hazırladıklarını belirtti. 1’nci sınıftan, 4’ncü sınıfa kadar kurulan eğitim sistemini Suriyeli çocuklar için de başlattıklarının altını çizen Dündar, “Şu anki öğrenci sayımız 161. Hedefimiz 350 öğrenci. 6’ncı sınıflara yönelik de talep olursa ikinci kademe olarak, öğleden sonraya kadar devam edeceğiz. Yetişkinlere yönelik de hem akademik düzeyde, hem normal olarak Gaziantep’te hayatlarını ikame etmeyi sağlayabilecek şekilde bir eğitim sistemi hazırladık. Türkçe eğitim de vereceğiz.” ifadelerini kullandı. 

HALEP’TE İNGİLİZCE ÖĞRETMENİYDİ, ŞİMDİ TÜRKİYE’DE DERS VERİYOR

Suriyeli çocukların eğitimi için merkezde bulunan ve Halep’te İngilizce öğretmeni olarak görev yaptığı öğrenilen Dimah Wassouf da kendilerine gösterilen ilgiden memnun. Wassouf, “Gaziantep’e belediye bizim için bu okulu açtı. Bize kolaylık sağladılar. Burada öğretmenlik yapmaktan dolayı çok mutluyum. Hem belediyeye hem de Türk hükümetine çok teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu. Belediye tarafından açılan merkezde eğitim gören Haye Hammadi ise kendilerine kucak açan yetkililere teşekkür etti.