BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.428,37
HABER /  GÜNCEL

Suriye'den toz bulutu geldi

Güneydoğu'daki birçok il ve ilçe Suriye üzerinden gelen toz bulutu altında kaldı.

Abone ol

Toz bulutu sınıra yakın yerleşim yerlerinde günlük yaşamı olumsuz etkilerken, hava trafiğini de aksattı. Mardin'e inecek uçaklar olumsuz hava şartları nedeniyle Diyarbakır'a yönlendirildi.

Suriye üzerinden kuvvetli rüzgarın etkisiyle taşınan toz kütlesi, öğle saatlerinden itibaren Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve ilçelerinde de etkili oldu. Etkili olan toz bulutu nedeniyle kentin semaları yer yer gri ve kızıl renge büründü. Kenti etkisi altına alan toz bulutu havanın renginin değişmesinin yanı sıra görüş mesafesinin azalmasına neden oldu. Meteoroloji yetkilileri, havanın kapanmasına yol açan toz bulutunun Suriye sınırında bulunan özellikle Mardin ve ilçelerinde etkili olacağını ve yağmurun etkisiyle de gece boyunca devam edeceğini açıkladı.

Mardin'de merkez, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde etkili olan toz bulutu nedeniyle trafik ekipleri, sürücülerine sis lambalarını yakmaları ve yavaş seyretmeleri konusunda uyarıda bulundu. Vatandaşların büyük bölümü yoğun toz nedeniyle dışarıya çıkmamayı tercih ederken, bazı sürücüler, üzeri çamurla kaplanan araçlarını oto yıkamacılara götürdü, bazıları da kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı.

Mardin Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, toz bulutları nedeniyle solunum yolları rahatsızlıkları bulunan vatandaşların dışarı çıkmaması uyarısında bulundu. Mardin Meteoroloji Müdürlüğü uzmanları, toz nedeniyle görüş mesafesinin 200 metrenin altında olduğunu belirterek, toz bulutunun yarına kadar etkisini sürdüreceğini kaydetti. Güney yönünden esen kuvvetli rüzgarlarının taşıdığı toz bulutlarının yarın sabah saatlerine kadar etkili olacağı bildirildi. Meteoroloji yetkilileri, "Toz bulutları beklenen bir gelişmeydi. Güney yönünden esen kuvvetli rüzgar, akşama saatlerine kadar devam edecek. Sabah saatlerinde de rüzgar ve yağmurla birlikte sona erecek" dedi.

HAVA ULAŞIMINI DA AKSATTI

Mardin Havaalanı yetkililerinden alınan bilgilere göre, yoğun toz bulutu hava ulaşımında da aksamalara neden oldu. Pegasus Hava Yolları'nın saat 11.35 seferini yapan İzmir-Mardin ve THY’nin saat 13.25 İstanbul-Mardin seferini yapan uçaklar olumsuz hava şartları nedeniyle Diyarbakır’a yönlendirildi.

MARDİN'DE GÜNDÜZ GECE OLDU

Suriye üzerinden gelen ve sınır kesimindeki yerleşim birimlerini etkisi altına alan toz bulutları Mardin'de gündüzü geceye çevirirken, gökyüzü kızıla boyandı. Mardin'de ev ve işyerlerinde lambalar yakılırken, trafikteki araç sürücüleri de görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle farlarını açmak zorunda kaldı.

Mardin'de saatler 15.00'i gösterirken havanın aniden kararması üzerine geceyi andıran manzara karşısında vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Gördüğü manzara karşısında şaşkına dönen vatandaşlar, aniden bastıran çöl fırtınası ve sis ile birlikte havanın karardığını gündüzün adeta geceye dönüştüğünü belirterek, "İkindi vaktinde hava aniden karardı. Akşam olduğunu sandık. Gündüz adeta geceye dönüştü. İnsanlar bir anda panik yaşadı. Daha önce böyle bir manzara görmedik" dedi.

NUSAYBİN DE OLUMSUZ ETKİLENDİ

Mardin'in Suriye sınırında bulunan Nusaybin İlçesi'de yoğun toz bulutunun etkisi altında kaldı. Görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle araçlar farlarını yakarken, belediye ekipleri caddelerde biriken tozları itfaiye araçlarıyla yıkadı.