BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.433,15
HABER /  DÜNYA

Suriye'de Türk askeri için bir felaket senaryosu

Suriye Fırat Kalkanı son durum ne? ÖSO Işid'in elindeki El Bab'ı alamazsa TSK'yı bekleyen riskler neler?

Abone ol

Güvenlik analisti Metin Gürcan, Suriye'de ÖSO'nun kaçması halinde El Bab içerisinde Türk askerinin felaket senaryosu olduğunu söyledi.

TSK'nın Fırat Kalkanı operasyonu devam ediyor. Sınırdan atılan IŞİD teröristleri El Bab'da toplanıyor. Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin de istediği stratejik ilçe için Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler sürüyor.

MENBİÇ-EL BAB ANLAŞMAZLIĞI

Türkiye önce "Menbiç'ten YPG çekilsin sonra El Bab'a operasyon yapılsın" diyor. ABD'nin önceliği ise Menbiç değil El Bab.

Milliyet yazarı Tunca Bengin, Metin Gürcan'a Suriye'deki son durumu sordu ve aldığı cevapları köşesine taşıdı.

TSK DESTEKLİ ÖSO, EL BAB'I ALIRSA ABD YPG'Yİ RAHAT SATAR

ABD'nin Türkiye destekli ÖSO’nun IŞİD’e karşı performansını El Bab operasyonunda görmek istediğini belirten Gürcan, "El Bab alınırsa ABD YPG’yi çok rahat satar, Menbic’i verir." diyor.

EL BAB ARI KOVANI

Harekâtın şu ana kadar ki bölümünde IŞİD’in çok fazla direnç göstermediğini ve geri çekildiğini belirten Gürcan’ın arı kovanına benzettiği El Bab hakkındaki uyarıları ise şu yöndeydi:

“IŞİD dört aydan beri orada tahkimat yapıyor, en sıkıntılı yer şu an Bab. YPG’nin Menbic’i alması 72 gün sürdü ve 500’e yakın militan kaybetti. Bab’a mayınlamasıyla, tahkimatıyla 10 çarpı Menbic deyin. 3-4 bin savaşçısı olan IŞİD’in Bab’ı çok kolay bırakacağını düşünmüyorum. 75-80 bin nüfuslu bir ilçeden bahsediyoruz. ÖSO orada nasıl bir performans sergileyecek? ÖSO bıraktı, kaçtı, dağıldı, o zaman bizimkiler mi girecek? Bab’ın içerisinde Türk askeri bir felaket senaryosudur. Yani öyle kolay lokma değil, Cerablus gibi düşünmeyin orayı...

EL BAB NEDEN ÖNEMLİ?

El-Bab ilçesi Halep'in en büyük ilçesi, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması hasebiyle özel öneme sahip. IŞİD terör örgütü ilçeyi 2014 yazında işgal etti. IŞİD için de Rakka'dan sonra ikinci başkent niteliği taşıyor. Rejim, Suriye PKK'sı ve muhalifler için El-Bab hayati öneme sahip.

TARAFLAR İLÇEYE YAKIN

Şuan Rejim'in ilçeye uzaklığı 15 kilometre iken, Suriye PKK'sı 25 kilometre, muhalifler ise 23 kilometre mesafede konuşlanmış durumda.