BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  GÜNCEL

Azez-Cerablus hattı tamam işte sıradaki hedef

Türkiye-Suriye sınırındaki Cerablus-Azez hattını TSK'nın da desteğiyle terör örgütü DAEŞ'ten temizleyen ÖSO'nun yeni hedefi, Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan El-Bab.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı operasyonunda Türkiye sınırındaki Azez-Cerablus hattını tamamen IŞİD’den temizleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri El Bab’a doğru ilerliyor.

EL BAB'A 17 KM KALDI

El Bab’ın çevresindeki Akhtarin, Taşlıhöyük ve Havahöyük köylerine operasyon başlatan muhaliflerin 8 kilometre ilerlediği ve El Bab’a 17 kilometrelik uzaklıkta oldukları öğrenildi.

'GÜNEYE GİDİYORUZ'

Suriye Türkmen Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu Abdurrahman Mustafa, ÖSO güçlerinin güneye doğru hareket ettiğini söyledi. Sınırdan 25 kilometre derinlikte alınması gereken Türkmen köyleri olduğunu ifade eden Mustafa, "Gidebildiğimiz kadar gideceğiz" dedi.

Yerel kaynaklar, IŞİD’li bir canlı bombanın Akhtarin’deki sivillerin arasına karıştığını, terör örgütünün El Bab çevresine de keskin nişancılar yerleştirdiğini bildirdi. ÖSO’nun köyleri kuşatma operasyonuna savaş uçaklarının da destek verdiği öğrenildi.

Suriye’de büyük toprak kaybeden IŞİD’li teröristlerin Havahöyük kırsalındaki Tileli Köyü’nde ise sivilleri kalkan olarak kullandığı fark edildi.

9 KÖY DAHA KURTARILDI

TSK açıklamasında terör örgütü IŞİD’den temizlenen Karabah Mamal, Haydar Başa, Al Humayrah, Umm Et Tadaya, Al Masannah, Cub El Dam, El Mustafa El Kabir, Nabra ve Mazrat Nabra köylerinin de ele geçirildiği belirtildi. Muhalif güçlerin ele geçirdikleri bölgelerden IŞİD bayraklarını söktüğü ve yerlerine kendi bayraklarını diktiği görüldü.

'İKİNCİ BAŞKENT'

Çobanbey'nin (El Rai) 30 kilometre güneyinde yer alan El Bab, Halep'in en büyük ilçesi, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle El Bab, Suriye'de Rakka'dan sonra IŞİD'in en önemli yeri. Örgüt bu kenti 'ikinci başkent' olarak tanımlıyor. Askeri uzmanlar, ÖSO'nun El Bab'a yönelmesi durumunda şimdiye kadar pek karşılaşmadığı IŞİD direnciyle burada karşılaşabileceğini değerlendiriyor.

HIMARS İÇİN 50 ABD ASKERİ GELDİ

ÖSO'nun El Bab'a yönelmesi durumunda ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği HIMARS füze sisteminin devreye girmesi bekleniyor. Füzeleri 92 kilometre menzile sahip HIMARS bataryaları Gaziantep Almalıtepe'de konuşlanmış durumda. 2 araçlık 30 namlulu sistem için Türkiye'ye 50 kadar ABD askerinin geldiği bildirildi.