BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de 'Şeref Günü'

Suriye'de muhalefet gruplarının önde gelenleri bugünkü Cuma namazı ardından ülke çapında gösteri yapılması çağrısında bulundu.

Abone ol

Suriye'de muhalefet gruplarının önde gelenleri bugünkü Cuma namazı ardından ülke çapında gösteri çağrısında bulundular.

Der'a kentinde Çarşamba günü çıkan şiddet olaylarında 25 kişi güvenlik güçlerince vurularak öldürülmüştü.

Kentte bugün güvenlik kuvvetlerinin gerilimi yatıştırma çabasında oldukları bildiriliyor.

AP Haber Ajansı, Der'a kentindeki güvenlik noktalarının kaldırıldığını ve geçen Cuma'dan bu yana ilk kez kent sokaklarında gözle görülür şekilde askeri birlik bulunmadığını duyurdu.

Beşar el-Esad yönetiminin dün açıkladığı reform vaatleri çoğu muhalif tarafından reddedilirken, Der'a ile başkent Şam'da planlanan gösterileri düzenleyenler, bugünü "Şeref Günü" ilan ettiler.

Cumhurbaşkanı el-Esad, dün, ülkedeki son olaylarda gözaltına alınan kişilerin tümünün serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan hakları Komitesi başkanı Velid Safur, BBC'ye yaptığı açıklamada, bölge ülkeleri içinde, genel özgürlükler anlamında Suriye'nin en kötü sicile sahip ülke olduğunu söyledi.

Velid Safur, "İnsanlar olağanüstü hal uygulamasından, güvenlik ve istihbarat kurumlarının yönetimi altında yaşamaktan bıktı usandı. Hayattan bıktı." dedi ve Suriye'de Cumhurbaşkanı ile yakınlarının siyasi, ekonomik ve sosyal alanda sürdürdükleri egemenliğin ve yolsuzlukların tepki yarattığını kaydetti.

Safur, "Suriye'ye değişimin geldiğine kuşkum yok. Libya'daki gibi kanlı bir deneyim yaşanmamasıni isteriz ama Suriye, kesinlikle değişecek." şeklinde konuştu.