BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  DÜNYA

Suriye toplantısında taraflar anlaşamadı

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen Suriye toplantısı sona erdi.

Abone ol

Suriye'deki iç savaşa çözüm için 17 ülke Viyana'da toplandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD, Rusya ve İran'ın 'Esed'in akıbeti konusunda analaşamadıklarını' açıkladı.Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da ülkelerin çoğunluğunun Suriye'de "Esad ile barışın mümkün olmadığı" konusunda mutabık olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Esed'in müttefikleri Rusya ve İran ile 'Esed akıbeti konusunda' anlaşamadıklarını açıkladı. ABD'li bakan, "Suriye'nin geleceği konusnda ABD'nin poziyonu değişmedi. Esad Suriye'yi birleştiremez" vurgusu yaptı.

TÜRKİYE: ESAD İLE BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da Viyana'daki görüşmelere katılan ülkelerin çoğunluğunun Suriye'de "Beşşar Esad ile barışın mümkün olmadığı" konusunda mutabık olduğunu söyledi.

ATEŞKES İÇİN ANLAŞMA

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada "BM aracılığıyla tüm ülkede ateşkes sağlanması için girişimlerin başlatılmasında anlaşıldığı' belirtildi. Açıklamada, "Azınsamayacak ölçüde görüş ayrılıkları sürüyor. Ancak savaşın bitirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması mecburidir." denildi.

UZLAŞMACI ANAYASA VURGUSU

Suriye'deki tarafların BM nezaretinde bir araya getirilip yeni bir girişim başlatılması gerektiğine vurgu yapan ülkeler, "BM araclığıyla Suriye hükümeti ve muhalefetin temsilcileri bir araya gelip,güvenilir, mezhep dışı, kapsayıcı bir anayasanın yazılmasını takiben seçimlerin düzenlenmesini öngören yeni bir siyasi sürecin başlatılması" konusunda uzlaşma sağlandığını belirttiler.

Toplantı sonrası ülkeler iki hafta içinde yeniden bir araya gelme konusunda uzlaştı.