BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Silah denetçilerinden 'geçici ateşkes' çağrısı

Kimyasal silah denetçilerinin başkanı Ahmet Üzümcü, BM kararında tanınan sürede imha sürecinin tamamlanmasının zorluğuna dikkat çekerek savaşan tarafların ateşkes ilan etmesini istedi.

Abone ol

Suriye'de kimyasal silahların imhasından sorumlu uluslararası örgüt, misyonun tamamlanabilmesi için tarafları ateşkese çağırdı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü, kimyasal silahların yok edilmesi için konan sürenin ''son derece dar'' bir zaman dilimi olduğunu, fakat Suriye hükümeti ve muhalefet güçleri arasında bir ateşkes ilan edilirse imha sürecinin vaktinde bitirilebileceğini söylüyor.

ABD ve Rusya arasında varılan anlaşma ardından BM Güvenlik Güvenlik Konseyi'nin geçirdiği karar uyarınca Suriye'nin kimyasal silah üretim teçhizatının 1 Kasım tarihinden önce, kimyasal silah stoklarının ise 2014 yılının Haziran ayına kadar imha edilmesi gerekiyor.

OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, ''Eğer geçici bir ateşkes sağlanırsa, hedeflenen tarihlere uyulabilir.'' dedi.

Lahey'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Üzümcü, Suriyeli yetkililerin şu ana kadar kendileriyle işbirliği gösterdiklerini kaydetti.

Denetçilerin önümüzdeki haftalarda ziyaret etmesi gereken 20 tesis olduğunu belirten Ahmet Üzümcü, şimdiye değin sadece bir tesisteki incelemelerin tamamlandığını vurguladı.

26 Ağustos tarihinde bir denetçi ekibinin üzerine keskin nişancılar ateş açmıştı, fakat bu zamandan beri denetçilere yönelik hiçbir saldırı haberi gelmedi.

OPCW, imha süreince görev almak üzere ülkeye ikinci bir ekibin gönderileceğini de söylüyor.

Suriye'de iç savaş devam ederken bir yandan da konumu açıklanmayan yerlerde bulunan kimyasal silahlar imha ediliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Mun, bunu "eşi benzeri görülmemiş bir operasyon" olarak niteledi.