BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  GÜNCEL

Suriye: Şah Fırat operasyonu anlaşma ihlali

Suriye Dışişleri Türkiye'nin Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi'ne yönelik operasyonunu "apaçık saldırganlık" olarak niteledi. Suriye resmi haber ajansı SANA'ya konuşan yetkili, Türkiye'nin bu adımının mevcut anlaşmalara aykırı olduğunu iddia etti.

Abone ol

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi'ne yönelik operasyonunu "apaçık saldırganlık" olarak niteledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye'nin bu adımının mevcut anlaşmalara aykırı olduğunu iddia etti.

Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gece geç saatlerde tahliye amaçlı yaptığı operasyonun ardından, Suriye'den gelen ilk tepki.

SANA'ya konuşan yetkili, Türk Dışişleri'nin İstanbul'daki Suriye Konsolosluğu'nu operasyondan haberdar ettiğini, ancak Suriye'nin onayını beklemeden harekete geçtiğini belirtti.

Yetkili Türkiye'nin bu adımının, 1921 tarihli Ankara Anlaşması'na aykırı olduğunu iddia etti.

Suriye sınırı içinde kalan Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu toprakların egemenlik hakkı, 1921'de Fransız işgal güçleri ile Türkiye arasında yapılan anlaşmayla Türkiye'ye verilmişti.

Haber ajansına konuşan yetkili, operasyon için "Türkiye'nin bu şüpheli hareketi, bölgedeki IŞİD gibi terörist örgütlerle yakın ilişkilerinin de bir göstergesi" yorumunu yaptı.

Suriye Dışişleri'nin SANA'ya yaptığı açıklamada "Türkiye mevcut anlaşmaları ihlal eden bu hareketinin olası sonuçlarından da sorumludur" denildi.