BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Suriye rejimi zafer ilan etti

Şam rejimi ABD ile Rusya'nın, Suriye'nin kimyasal silahlar konusunda vardığı anlaşmayı zafer olarak niteledi.

Abone ol

Suriye'de uzlaştırma görevini üstlenen Bakan Ali Haydar, Rus basınına konuştu. Haydar, ülkesinin kimyasal silahlardan arınmasını öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Suriyeli bakan, "Bir yandan Suriye'nin krizden çıkmasının yolunu açıyor, diğer yandan da Suriye'ye yönelik bir savaşı engelliyor" dedi. Ali Haydar, "Bu Rus dostlarımızın Suriye'ye sağladığı bir zaferdir" diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'yle Rusya'nın anlaşmasına göre Suriye bir hafta içinde kimyasal silahlarıyla ilgili tüm bilgileri ve verileri Birleşmiş Milletler'e teslim etmek zorunda. Kimyasal silahların 2014 yılı ortasına kadar imha edilmesi planlanıyor.

ESAD GÜÇLENDİ Mİ? ZAFER Mİ KAZANDI?

Suriyeli bir bakanın uzlaşmayı 'büyük bir zafer' diye tanımladığını hatırlatan İngiliz gazetesi Independent, aslında son haftalardaki gelişmelerin Beşar Esad rejimini zayıflattığını belirtiyor.

Gazete, birkaç hafta önce cephedeki başarılarıyla muhalifleri destekleyen Batılı ülkeleri sıkıntıya sokan Beşar Esad rejimine, İsviçre'de kendi kaderi üzerinde yapılan tartışmalarda danışılmaya bile gerek görülmediğini söylüyor.

Gazete şöyle devam ediyor;

'Beşar Esad'ın buradan kazandığı şey bir infaz ertelemesi. En azından gelecek yıla kadar. Eğer biraz aklı, mantığı varsa bu fırsatı hiçbir tarafın yakın vadede kazanmayı umamayacağı çatışmayı müzakereler yoluyla çözmek adına ciddi bir teklif sunmak için kullanır. İsyancıların tarafındaki pek çok savaşçı, en büyük kazananın Sünni cihatçılar olduğu bir savaşa hiç girmemiş olmayı diliyor. Diğer yandan pek çok kişi, Esad ve gangsterlerini kötünün iyisi olarak görüyor. Önümüzdeki aylar, Esad ve isyancı güçlere karşı çıkan Suriyeliler'in sesini duyurması için bir fırsat sunuyor. Bu fırsat çok büyük olasılıkla bir kez daha gelmeyecek'

kimyasal.jpg