BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  DÜNYA

Suriye ordusundan Halep'e büyük saldırı

Suriye ordusu, kontrolünü yitirdiği Halep ve çevresindeki yerleşim yerlerine karşı büyük bir saldırı başlattı.

Abone ol

Beşşar Esed yönetimine bağlı oldu birlikleri, tanklarla başlattığı Halep'e saldırıyı, savaş uçağı ve helikopterlerle sürdürüyor. Halk ise kenti boşaltıyor.

HALEP'TE 25 KİŞİ ÖLDÜ

SNHR, ülkenin kuzeyinde yer alan Halep kentinde düzenlenen operasyonlarda biri Filistinli olmak üzere 25 kişinin öldüğünü ve çok sayıda da yaralı olduğunu kaydetti.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), ordunun bugün yönetim karşıtlarının yoğun olduğu kentlere ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda çoğunluğu Halep'te olmak üzere ölü sayısının 81'e yükseldiğini duyurdu.

Örgüt, Şam'ın banliyölerinde 18, İdlib ve Hama kentinde 11'er, Dera kentinde 9, Deyru'z Zor'da 5, Humus ve Lazkiye'de birer olmak üzere güvenlik güçlerince açılan ateşte ölü sayısının 81'e çıktığını beliertti.

GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇATIŞMALAR

Suriye'de Halep'i kontrol altına almak isteyen Özgür Suriye Ordusu ile Esed güçleri arasında şiddetli sokak çatışmaları yaşanıyor. Göğüs göğse çıkan çatışmalarda her iki taraftan da can kayıpları yaşanıyor. Muhalifler tahrip ettikleri tanların yanı sıra öldürdükleri askerlerin görüntülerini yayınlıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, şu an Halep'in silahlı muhalefetin elinde olduğunu ve şehirde yeni bir trajedinin yaşanmak üzere olduğunu söyledi. 

5 TANK İMHA EDİLDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet
Davutoğlu'ndan Halep tepkisi

Davutoğlu, Suriye yönetiminin, Halep kentine düzenlediği saldırılarla ilgili ne dedi? Okumak için tıklayın...

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Ebu Ahmed El-Halebi, ''İki ordu arasında gerçek bir savaş yaşanıyor'' dedi. Halebi, Selahaddin mahallesine saldıran 5 tankı imha ettiklerini bildirdi.

SELAHATTİN MAHALLESİNDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Anadolu Ajansı ekibi, Suriye ordusunun karadan ve havadan saldırdığı Halep'teki gelişlmeleri, dünya kamuoyuna aktarıyor. AA Muhabiri Sinan Gül, Suriye ordusunun Halep'e Selahaddin, Sukkeri ve Seyfud Devle mahalleleri olmak üzere 3 noktadan tanklarla Halep'e girdiğini, daha sonra tank saldırısının hava bombardımanı ile desteklendiğini anlattı.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NDAN 5 ASKER ÖLDÜ, 15 SİVİL ÖLDÜ

Saldırılarda ilk belirlemelere göre Özgür Suriye Ordusu'ndan 5 asker ile 15 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydeden Gül, saldırıların artarak sürdüğünü, can kayıplarının artabileceğini söyledi.

HER AN HER YERE BOMBA DÜŞEBİLİR

AA Muhabiri Samet Doğan, erken saatlerde Esed güçlerinin Halep'e tankla saldırmaya başladığını, ilerleyen saatlerde saldırının havadan da desteklendiğini bildirdi. Sukkeri ve Selahaddin mahallelerine yönelik saldırıda halkın korkudan evlerinden dışarı çıkamadığını anlatan Doğan, her an her yere bomba düşme ihtimalinin olduğunu anlattı.

Özgür Suriye Ordusu'nun, Selahaddin mahallesine giren tanklardan 5'ini imha ettiği bilgisine ulaştıklarını aktaran Samet Doğan, birçok mahalleden silah ve bomba seslerinin geldiğini kaydetti.

BAAS PARTİSİ ŞUBESİ MUHALİFLERİN ELİNE GEÇTİ

Kentteki Baas Partisi'nin şubesinin de ÖSO'nun eline geçtiğine vurgu yapan muhalifler, operasyonlar nedeniyle halkın kenti terk etmeye başladığını kaydetti.

HALEP'TE YENİ BİR TRAJEDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de yeni bir trajedinin yaşanmak üzere olduğunu açıkladı.

Soçi'de Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile bir araya gelen Lavrov, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Suriye'de yaşananlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Şu an Halep'in silahlı muhalefetin elinde olduğunu belirten Lavrov, şehirde yeni bir trajedinin yaşanmak üzere olduğunu söyledi. Lavrov ayrıca, Suriye hükümetinden durumun üstesinden gelmesini ummanın gerçekçi olmadığını belirtti.

Yaşananlara yönelik Batı'yı da eleştiren Lavrov, "Maalesef Batılı meslektaşlarımız farklı şekilde davranmayı seçiyorlar. Suriye'ye komşu bazı ülkelerle birlikte, Suriye rejimine karşı olan mücadeleye direk destek veriyorlar. Bunun bedeli ise, daha fazla kan oluyor" dedi.

ÇATIŞMALAR RUS ÜSSÜNE SIÇRARSA

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, Suriye'deki saldırıların Tartus deniz üssüne sıçraması durumunda, burada görevli olan Rus personelin tahliye edilebileceğini söyledi.

BİN MUHALİF KENTTE

Şehir dışındaki bine yakın muhalif ise Özgür Suriye Ordusu'na destek için Halep'e geldi. Halep'te çatışmaların başlaması ve Halep'teki Sukkeri banliyösüne hava destekli ağır silahlarla saldırı, kent merkezinde paniğe yol açtı.

SUKERİ BANLİYÖSÜNDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMA

Halep'in Sukkeri banliyösünde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Esed yönetimine bağlı Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmaların geçtiğini belirtiliyor. Bu sabah el-Hamdaniyye bölgesinde başlayıp iki saat süren şiddetli çatışmalar, Halep'in Selahaddin mahallesinde yoğunlaştı.

Öte yandan Esed güçleri, Halep'in Seyf'ud Devle ve Sahur olmak üzere pek çok mahalleye tanklarla saldırı düzenliyor.u.20120728174616.jpg

2 SAAT ARALIKSIZ BOMBARDIMAN

Suriyeli muhalifler, ülkenin ikinci büyük şehri Helep’in bu sabah güne ağır bombardıman ile başladığını bildirdi. Halep’in çeşitli semtleri ordu tarafından bombalanırken, bombardımanın son 2 saattir hiç durmadığı belirtildi. Bombardımanın özellikle Salah Eddine semtine yoğunlaştığı aktarıldı.

“TÜM ÇATIŞMALARIN ANASI”

Esad yanlısı basın, ordunun ÖSO elindeki mahalleleri ele geçirmek için Halep’te başlattığı operasyonları, “tüm çatışmaların anası” olarak tanımladı.

El-Varan gazetesi, “Halep çatışması, Suriye ordusunun teröristlerin belini kırmak için düzenleyeceği son operasyon olacak. Bundan sonra, Suriye krizden çıkacak” ifadesini kullandı.

Bu arada, her iki tarafta da yüksek sayıda zayiat olmasının beklendiği belirtildi. AFP’ye açıklama yapan ordu kuvvetlerinden bir subay, “İsyancılar dar sokaklarda mevzilendi. Bu da çatışmaları zorlaştıracak” dedi.

ERDOĞAN SÖYLEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan da olimpiyat oyunları için gittiği Londra'da Halep'te saldırı hızırlığına işaret ederek  "Temennim odur ki, rejim burada da gereken cevabı, inşallah Suriye'nin öz evlatlarından alsın.'' diye konuşmuştu.

uuuuuu.20120728110053.jpg