BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.430,89
HABER /  GÜNCEL

Basında Olimpiyat açılış töreni

Gazeteler ve yorumcular Londra 2012 Olimpiyat Oyunları Açılış Törenini değerlendiriyor.

Abone ol

Gazeteler ve yorumcular Londra 2012 Olimpiyat Oyunları Açılış Törenini değerlendiriyor.

Times gazetesi, yönetmen Danny Boyle'un tasarımını “şaheser” olarak nitelerken, törenin “tarih serpilmiş, maceracı, özgüvenli, şakacı, eğlendirici” olduğunu ekliyor.

Köşe yazarı Simon Barnes, “Londra; devler, süper kahramanlar, güç ve kudret yerine insanları kutlamayı tercih etti” diyor.

'Büyüleyici gece'

Telegraph ise geceyi “Dahice, heyecan verici, çılgın ve inanılmaz derecede İngiliz” olarak tasvir ediyor. Gazete ayrıca “Danny Boyle’ın Olimpiyat açılış töreni sayesinde ümitli bir devletin ruhu, tarihi, espri anlayışı ve yurtseverliğini ortaya koyduğunu” aktarıyor.

Telegraph gazetesinde yazan Andrew Gilligan ise tören konusunda kararsız olduğunu belirtiyor: “Bence bazı kısımları muhteşem, bazı kısımları ise çok kötüydü. Büyük bir bölümü ise etkilemeye çalıştığı yabancı televizyon izleyicilerinin (izleyenlerin %95’inin) kafasını karıştıracak.”

Aynı gazetede yazan tarihçi Tim Stanley ise törenin “İngiliz tarihinden çok şey içerdiğini” söylüyor. Kendisi “Tören, tıpkı İngiliz kimliği gibi karışıktı (veya çetrefildi). Ama aynı zamanda tören olağanüstü, güzel ve komikti” diye yazıyor.

Guardian gazetesi, “Danny Boyle’ın coşkulu ve özgün açılış töreninin en göze çarpan kısmının Kraliçe’nin [İkinci Elizabeth] hayali kahraman James Bond karşısında kendisini oynadığı film” olduğunu okuyucularıyla paylaşıyor. Gazete “Boyle sayesinde artık gerçekten de her şeyi gördük” diyor.

Daily Mail Olimpiyat meşalesinin kimlikleri son ana dek gizli tutulan yedi genç sporcu tarafından yakılmasının “muhteşem bir törenin en harika anı” olduğunu yazıyor.

Başyazısında Sun, geceyi ‘büyüleyici’ olarak tasvir ediyor: “Film yönetmenliği duayeni Danny Boyle'ın Olimpiyat açılış töreni milletimizin göğsünü kabarttı. Heyecan, hayal gücü, sürprizler ve zevk bakımından paha biçilemezdi.”

‘Unutulmaz açılış’

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan New York Times gazetesi “komik ve çılgın Olimpiyat açılış töreni sayesinde İngiltere’nin, dünyaya, imparatorluk sonrasındaki kimliğiyle barışık olduğunu gösterdiğini” okuyucularına aktarıyor

Washington Post ise Londra Olimpiyatları açılış töreninden çıkan mesajın açık olduğunu belirtiyor: “Her zaman size uygun olmayabiliriz, ama sizler yine de bizim kültürümüzü biliyor ve seviyorsunuz.”

Avustralyalı Sydney Morning Herald, bunun “unutulmaz bir başlangıç” olduğunu aktarıyor: “Boyle’ın töreni, bu Olimpiyatların ve hatta genel olarak Olimpiyatların gidişatını belirledi. Rio’nun aynı başarıyı elde etmesi zor, ama bu onları yıldırmayacaktır.”

Hindistan’da çıkan Times of India, törenin “büyüleyici” olduğunu yazıyor. Gazete “Londra, İngiltere’nin coşkun halini, zengin tarihini ve kültürünü rengarenk bir açılış töreniyle sergiledi” diyor.

Çin’in China Daily gazetesi ise “Kraliçe İkinci Elizabeth’in, modern sporun doğduğu milletin azametini ve eksantrikliğini sergileyen bir törende kendini oynadıktan sonra Londra Olimpiyatlarını açtığını” okuyucularıyla paylaşıyor.