BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Beyda 'yı kuşattı

Beyda köyü sakinleri Cumartesi günü 13 kişinin hayatını kaybettiği, yakınlardaki liman kenti Banyas'taki gösterilere katılmakla suçlanıyor.

Abone ol

Beyda köyü sakinleri Cumartesi günü 13 kişinin hayatını kaybettiği, yakınlardaki liman kenti Banyas'taki gösterilere katılmakla suçlanıyor.

Köyde askerlerle halk arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı haberleri geliyor.

Köyün tanklarla çevrelendiği, askerlerin sokaklarda devriye gezdiği bildiriliyor.

Cumartesi günü Banyas kentinde çıkan çatışmalarda, 9'u asker 13 kişi ölmüştü.

Dün de ölenlerden bazılarının cenazesinde olaylar çıktı ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Görgü tanıkları Beyda'ya giriş çıkışların tamamen askerlerin kontrolünde olduğunu, ambulansların çatışmalarda yaralananları almak için köye girmesine izin verilmediğini aktarıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan açıklamada, Suriye güvenlik güçlerinin geçen haftaki gösterilerde de sağlık görevlilerinin yaralı protestoculara ulaşmasına engel olduğu kaydedildi.

Güneydeki Der'a ve başkent Şam yakınlarındaki Herasta kentlerindeki çatışmalarda 28 kişinin öldüğünü hatırlatan örgüt, yaralılardan tıbbi yardımın esirgenmesinin yasa ve insanlık dışı olduğunu belirtti.

Öte yandan dün Şam Üniversitesi'nde siyasi reform talebiyle gösteri düzenleyen 500 kadar öğrenciden bazılarının da gözaltına alındığı haberleri geliyor.

Başkent doğrudan Baas Partisi'ne bağlı özel birlikler tarafından sıkı bir şekilde korunduğundan, öğrencilerin üniversitedeki gösterisi çok cesur bir adım olarak nitelendi.

Olayın hemen ardından Beşar Esad taraftarı öğrenciler de kampüste karşı gösteri düzenlemişti.

Suriye'de, güneydeki Der'a kentinde Mart ayında başlayan gösteriler ve rejimin sert müdahalelerinde şimdiye kadar yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti.

Beşar Esad protestolar büyüyünce reform taleplerini gözden geçirme ve on yıllardır devam eden olağanüstü hal uygulamasını kaldırma vaadinde bulundu.

Protestolara destek veren Kürtleri tatmin etmek için de 60'lı yıllarda alınan vatandaşlıklarının geri verileceği sözü verdi.

Ancak tüm bunlar protesto dalgasının başka kentlere yayılmasına engel olamadı.

İnsan hakları grupları güvenlik güçlerinin zaman zaman gerçek mermiyle müdahale etmenin yanı sıra, ülkenin dört bir yanında yüzlerce insanı gözaltına aldığını bildiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü açıklamasında, gözaltına alınanların dayak ve işkenceye maruz kaldığı suçlamasına yer verildi.