BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Suriye operasyonu ne kadar sürecek?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonda temel hedefinin bölgedeki tüm terör örgütlerinin temizlenmesi olduğunu söyledi.

Abone ol

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Fırat Kalkanı Harekâtını Al Jazeera'ya değerlendirdi. Harekâtın, “sonuç alıcı, etkin ve kısa bir operasyon” olacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Carablus'un bütün terör örgütlerinden temizlenmesi Türkiye'nin ilk ve öncelikli hedefidir" dedi.

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütleri yoğun bir mücadele içerisine girdiğini söyleyerek son dönemde Gaziantep başta olmak üzere yapılan bazı saldırıların IŞİD'in ulusal tehdit haline geldiğini kaydetti. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu  Al Jazeera'ya değerlendiren Kurtulmuş, operasyonun uzun süreli değil etkin ve kısa süreli olacağını söyledi. İşte Kurtulmuş'un Didem Özel Tümer'in sorularına verdiği cevaplardan bazı satır başları:

NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

Bunu bu andan itibaren söylemek mümkün değil. Hedefler bellidir. Bu hedeflere ilk andan itibaren çok etkin taarruzda bulunulduğu TSK tarafından açıklanmıştır. Bu hedeflerin hepsi yok edilinceye ve Türkiye’ye tehdit oluşturmayıncaya kadar bu mücadele sürecektir.

PYD'YE YÖNELİK OPERASYON VAR MI?

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde 911 km. sınırı olan bir ülke olarak bu sınırın hemen altındaki bölgenin bütünüyle bir örgütün elinde olmasına rıza gösteremez. Bunu kabullenemez. Bunu sadece kendi ulusal güvenliği açısından değil, Suriye’nin bundan sonraki toprak bütünlüğü için de önemli olduğunu görür ve bu hassasiyetle hareket eder.

"OPERASYONDAN HABERLERİ VAR"

Tabii bütün uluslararası camianın bu operasyondan haberi var. Bu tamamıyla Türkiye’ye karşı açık saldırıda bulunan, en son Gaziantep’te yüzünü gösteren terör örgütüne ve terör örgütlerine karşı yapılmış bir mücadeledir ve uluslararası hukuk çerçevesinde diğer ülkelerin de bu operasyondan haberi vardır.

"TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLİ HEDEFİ..."

Carablus ile Azez arasındaki bölge zaten ılımlı Suriye muhalefetinin kontrolünde. Burada önemli olan, hemen Karkamış’ın karşısının Türkiye’ye bir tehdit olmasının ortadan kaldırılması. Carablus’un bütün terör örgütlerinden temizlenmesi Türkiye’nin ilk ve öncelikli hedefidir. O bölge, büyük oranda Türkiye’ye düşman unsurların uzaklaştırıldığı, temizlenmiş bir bölge haline gelecektir."