BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,10
HABER /  GÜNCEL

Suriye muhalefetinin birleşme arayışı

200'ü aşkın Suriyeli muhalif, Şam yakınlarındaki bir çiftlikte bir araya geldi.

Abone ol

Suriye'de 200'ü aşkın muhalif Şam yakınlarında, hükümet karşıtı grupları bir araya getirmeye yönelik bir toplantı yaptı.

Başkent dışında bir özel çiftlikte yapılan toplantı Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimine karşı aylar süren protestoları takip ediyor.

Muhalifler güvenlik güçleri tarafından izlemeye alınmış durumda olmasına karşın toplantıya katılanlar tutuklanmadı.

Dün de, Esad'ı hedef alan muhalefetin politikalarını koordine etmek amacıyla kurulan ulusal konseyin üyelerinin listesi açıklanmıştı.

İstanbul'da dört gün süreyle bir araya gelen Suriyeli muhalifler, üyelerinin yarıdan çoğunun Suriye'de bulunduğunu bildirdiler.

Ancak güvenlik gerekçesiyle sayılarının 140 olduğu söylenen konsey üyelerinden sadece 72'sinin adı açıklandı.

İstanbul'daki basın toplantısında konuşan Suriyeli muhaliflerden Basma Kadmani de altı ay içinde Esad'ı devirip geçici bir yönetim kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Suriye ulusal konseyi, üye listesine son şeklini vererek uluslararası toplumun karşısına görüşebilecekleri bir muhatap olarak çıkmayı amaçlıyor.

Konsey üyeleri bir sonraki hedeflerinin de uluslararası alanda tanınmak olacağını söylüyorlar.

Suriyeli eylemcilerden biri BBC'ye yaptığı açıklamada konseyde Esad'ın devrilmesi halinde akıbetlerinin ne olacağından kaygı duyan azınlıkların temsilcilerine de yer verildiğini söyledi.

Ulusal Konsey 23 Ağustos'da kurulduğunda dış müdahaleleri reddetmiş ve ulusal niteliğini vurgulamak için hiçbir etnik grubun yönetimine girmeyeceğini bildirmişti.

Muhalifler, o zaman yayınladıkları bildiride "Tüm tehlikelere rağmen bütün grupların bir araya gelmesi şart" demişlerdi.

Suriye muhalefeti içinde kamuoyuna yansımış görüş ayrılıkları var.

Örneğin konsey temel ilkelerinden birinin barışçı mücadele olduğunu söylüyor.

Oysa muhalefet içindeki gruplardan en az birinin silaha sarılma yanlısı olduğu biliniyor.