BIST 10.164
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.458,20
HABER /  GÜNCEL

Kürtler'den PKK'ya duyulmamış çağrı

Kürdistan Konferansı'ndan PKK'ya yapılan çağrı siyasetin gündemine oturacak

Abone ol

Diyarbakır'da düzenlenen Kürdistan Konferansı'nda konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, silahlı mücadelenin siyasi alanı bloke ettiğini belirterek PKK'ya silah bırakma çağrısı yaptı:

KÜRTLER YENİ YOL HARİTASINI HAZIRLIYOR
Diyarbakır'da, BDP, DTK, HAK-PAR ile KADEP'in düzenlediği 'Kürdistan Konferansı' başladı. Konferansa, yazar, siyasetçi, akademisyen, dernek, siyasi parti ve grupların temsilcilerinden oluşan 173 kişi katıldı. İki gün sürecek konferansta, önümüzdeki ay Kuzey Irak'ta yapılması planlanan, 'Ulasal Kürt Konferansı' ile 'Kürtler arası birlik' konuları tartışılacak.

"Tespitlerimize göre, gelinen aşamada silahlı mücadele ile yeni kazanımlar elde etmek bir yana, çatışmalı ortam Kürt sorunun barışçıl demokratik çözüm zeminini zayıflatmakta. Bu tablo içinde, PKK'nın cesaret gerektiren tarihi bir karar alma eşiğine geldiği açıktır. Bu karar, silahlı mücadeleyi bir mücadele yöntemi olmaktan çıkartmak olmalıdır" 

Konferansın açılış konuşmasını Kürtçe yapan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, herkesin fikrini çok açık, özgürce açıklamasını ve tartışmaları gerektiğini belirtti. Türk, "Kürt siyasetinde çok eksik, yetersizliklerimiz var, bunları gidermemiz gerekiyor. Emperyal devletler Türkiye, ABD, AB ülkeleri, İran, Ortadoğu'nun değişim sürecinde çıkarlarını ön plana almış durumdalar. Kürtler'in sesini kısmak istiyorlar. Birlik, beraberliğimiz söz konusu olursa bunu başaramazlar. Bunun için de gerçekçi, şeffaf bir Kürt siyaseti üretmemiz gerekiyor" dedi.

BAYDEMİR: BİRLİĞİMİZ, KURTULUŞUMUZDUR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir de, konferansın gerçekleştiği günün Kürt halkı için tarihi öneme sahip olduğunu savundu:

"Kürt halkı ya 30-40 yıl daha bu acıları yaşayacak ya da birliğini oluşturup yakaladığı barış ve özgürlük zeminini ortaya çıkaracak. Biz iyi bir siyaset yürütüp birliği oluşturabilirsek kimsenin yaşamını yitirmesine gerek kalmayacaktır. Bu alanda çıkacak birlik Kürt halkının kurtuluşunu özgürlüğünü getirecektir."

BDP'YE MECLİS'E DÖN ÇAĞRISI
Bozyel, TBMM'yi boykot eden BDP milletvekillerine de çağrı yaparak, 1 Ekim'de parlamentoya gitmelerini istedi.

"PKK SİLAH BIRAKSIN"

Konferansta konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ise, silahlı mücadelenin siyasi alanı bloke ettiğini vurguladı:

"Bizim tespitlerimize göre, gelinen aşamada silahlı mücadele ile yeni kazanımlar elde etmek bir yana, çatışmalı ortam Kürt sorunun barışçıl demokratik çözüm zeminini zayıflatmakta. Silahlı hak arama yöntemi halkımızın mücadele potansiyelini daha etkin ve sonuç alıcı bir biçimde ortaya çıkartmakta zora sokmaktadır. Bu tablo içinde, PKK cesaret gerektiren tarihi bir karar alma eşiğine geldiği açıktır. Bu karar, silahlı mücadeleyi bir mücadele yöntemi olmaktan çıkartmak olmalıdır."

ELÇİ: BARIŞSEVERİZ

KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi de, bir halkın birlikte hareket etmeyi başarabildiği  oranda onurlu müreffeh eşit demokratik bir yaşamı hak ettiğini söyledi. Elçi, "Gruplar kişiler, partiler, ön plana çıkarılmamalıdır. Ortak değer ve çıkarlarımızı açığa çıkarmalıyız. Kürt halkı özgür olmak, onurlu bir yaşam istiyor. Bu ortak paydaları işlemeliyiz. Kürdistani değerler tabanından birlik aramalıyız. Kürtler savaşmaya zorlandıkları için savaşıyorlar. Yoksa barışsever bir halktır. Özgürlüğümüzden feragat etmeyeceğimiz bilinci ile barışsever olduğumuzu her kese göstermeliyiz" diye konuştu.

DEMİRTAŞ'TAN ARAP BAHARI BENZETMESİ

"Arap dünyasında estirilen bahar havasını önemsemekle birlikte Kürt coğrafyasındaki değişim esintisiyle bütünleşmediği sürece nihayete ermeyecektir.  Eğer ki Kürdistan esintisi bu rüzgara maya edilmez ise, emin olun ki Arap dünyasındaki değişim diktatoryal rejimlerin renk değişiminden ibaret kalacaktır. Kürt halkı başta Ortadoğu'da toplumsal dönüşm ve değişimin anahtarını elinde bulunduruyor. Bunu uluslararası güç odakları da bilmektedirler. Ve biliyorlar ki 'Kürdistan devrimi' olmaksınız bölgesel dönüşüm mümkün olmayacaktır."

DEMİRTAŞ: MASA BAŞINDA ACEMİYİZ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, konferansın Kürt halkının geleceğine ışık tutacağına inandığını söyledi. BDP olarak, 'Kürt siyasal birliğini' sağlamak sorumluluğu ile karşı karşıya kaldıklarını bilincinde olduklarını belirti. Dünyada, Kürtler kadar parçalanan başka bir halk bulunmadığını savunan Demirtaş, kendilerine yabancılaştıklarını ifade etti. Yeri geldiğinde iki kardeşin gözünü kırpmadan, bir karış toprak için birbirini öldürdüğünü kaydeden Demirtaş, "Kürt halkı hiçbir ayaklanmada mevzide kaybetmemiştir. Yenilginin ve geriye düşmelerin iki önemli faktörü karşımıza çıkıyor. Birincisi iç ihanet, ikincisi de masa başındaki acemilikler, saflıklardır" dedi.