BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.394,39
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi: Obama 'kırmızı çizgi tüm dünyanın' diyor

ABD Başkanı Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla aşıldığını söylediği kırmızı çizgilerin kendisi tarafından değil tüm dünya ülkeleri tarafından çizildiğini ve bunun ABD Kongresi tarafından kabul edildiğini söylüyor.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarıyla aşıldığı belirtilen "kırmızı çizgileri" kendisinin değil, tüm dünyanın çizdiğini söylüyor.

Rusya'da yapılacak G20 zirvesine giderken uğradığı İsveç'te Başbakan Fredrik Reinfeldt ile basın toplantısı düzenleyen Obama, Suriye'ye askeri müdahale hazırlıklarına değindi.

Obama'ya bir gazeteci, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında Suriye rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine aldığı müdahale kararını Kongre'nin onayına sunmasının "inandırıcılığını riske atıp atmadığını" sordu.

Obama'nın yanıtı şöyleydi: "Benim inandırıcılığım risk altında değil. Uluslararası toplumun inandırıcılığı ve Amerika'nın ve Kongre'nin inandırıcılığı risk altında çünkü bu uluslararası normların önemli olduğunu söyleyip dururuz."

Kimyasal silahların savaş halinde bile kullanımının "dünya nüfusunun %98'ini temsil eden hükümetleri" tarafından yasaklandığını hatırlatan Obama, "Kongre bu anlaşmayı onayladığında bir kırmızı çizgi çizmiş oldu" dedi.

Obama'nın Suriye'ye askeri müdahale teklifinin önümüzdeki hafta toplanacak olan ABD Kongresi'nde destek bulacağına dair güçlü işaretler var.

ABD, 21 Ağustos'taki saldırıda 426'sı çocuk 1429 kişinin öldüğünü iddia ediyor ve saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutuyor.

Suriye yönetimi ise BM silah denetçilerinin ülkede bulunduğu sırada muhaliflere böyle bir saldırı düzenlemenin mantıksız olacağına dikkat çekerek, saldırıyı isyancıların düzenlediğini öne sürüyor.