BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.442,58
HABER /  DÜNYA

Suriye sözcüsünden çılgın iddia

Suriye Dışişleri Sözcüsü Türk jetinin düşürülmesi ile ilgili açıklama yaptı. Bu kez gelen mesajlar üst perdeden oldu.

Abone ol

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Makdisi, Akdeniz'de düşürülen Türk uçağıyla ilgili Ankara'nın yaptığı açıklamaların aksi yönde iddialarda bulundu. Sözcünün açıklamaları öncekilerin aksine bu kez üst perdeden oldu.

Makdisi, Türk uçağının Suriye'nin egemenliğini açıkça ihlal ettiğini öne sürerek uçağın düşürülmesiyle ilgili yorum yapılırken Suriye'nin tavrının "saldırı" olarak tanımlanmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin uçağın Türk hava sahasında vurulduğuna dair açıklamasına yanıt veren Makdissi, "Uçak füze ile değil, en uzak hedefi 2,5 kilometre olan uçak savar silahla yerden vuruldu" dedi.

Makdissi söz konusu silahın vurabildiği en uzak mesafenin 2,5 kilometre olduğunu kaydetti.

Makdissi'nin açıklamalarından başlıklar şöyle:

UYARMADAN VURDU İDDİASI

-Bu uçak Suriye uçağı dahi olsaydı, yine de aynı yöntemle vurulacaktı.

- Kullanılan silah radardan yoksundur. Aniden gelişen bir olaydır. Orada sorumlu subaylarda radar sistemi yok. Onlar hafif silahlara sahipler. Daha önce de ihaller yapıldı. Özellikle İsraiy 2007 yılından beri Suriye hava sahası ihlal ediliyor.

- Daha önce Suriye topraklarına sızma yapılan bölgedir burası.

- Türk dışişleri bakanı ve hükümeti Suriye'deki kriz boyunca, krizin düzeyini sürekli yükseltmeye çalıştılar bizlerse Türkiye'ye karşı kötü bir niyet beslemedik.

- Biz krizin çözülmesini istedik. Türk hükümetinin faaliyetleri ve oradan gördüğümüz hamlelere karşın iki halk arasındaki ilişkiler sıcaktır.

TÜRKİYE'YE TAHKİKAT İÇİN TEKLİF YAPTIK

- Türk arama tarama gemilerine izin verdik. Bizim düşmanca bir niyetimiz yok. Teknik bir askeri komisyon kurulmasını, Lazkiye'de inceleme yapılmasını. Olup biten gerçeği öğrenmek için böyle bir komisyon Suriye'ye gelmeli. Üzülerek söylüyorum ki, Türk hükûmeti henüz buna bir cevap vermedi.

-Biz uçağın kalıntılarını bulduk. Türk tarafına resmi bir tutanakla teslim ettik.