BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.386,60
HABER /  GÜNCEL

Suriye Baas Partisinden toplu istifalar

Suriye'de iktidardaki Baas Partisiden 200 kadar kişinin göstericilere karşı kuvvet kullanılmasını protesto için istifa ettiği bildiriliyor. BM Güvenlik Konseyi ise, Suriye hükümetinin kullandığı şiddeti kınayan ortak bir metin üzerinde anlaşmaya varamadı.

Abone ol

Suriye'de iktidardaki Baas Partisinin 200 kadar üyesinin, demokrasi yanlısı göstericilere karşı kuvvet kullanılması yüzünden istifa ettiği bildiriliyor.

Son istifaların odak noktası, son altı haftada yaşanan şiddet olaylarında 450 kişinin öldüğü haberleri gelen güneydeki Dera kenti. Bu istifalar, başkent Şam'ın kuzeybatısındaki kıyı kenti Baniyas'ta Baas Partisinden 30 görevlinin istifa ettiği haberlerini izliyor.

Dera'da dün gece de ateş sesleri duyuldu. Hükümet, Dera'da yeniden kontrol sağlanması için kente tanklarla askeri birlikler sevketmişti.

Suriye 1963 yılındaki darbeden bu yana Baas partisinin yönetimi altında.

Güvenlik Konseyi anlaşamadı

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetinin göstericilere karşı kullandığı şiddeti kınayan ortak bir açıklama üzerinde anlaşmaya varamadı.

Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz tarafından hazırlanan karar taslağına 15 üyeli Konsey'in çeşitli üyelerinden itirazlar geldi.

Suriye'nin uluslararası barış için bir tehdit olmadığında ısrar eden Rusya, Batılı hükümetlere Suriye'ye dışarıdan yapılacak bir müdahalenin bölgesel istikrarı tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda ortak bir tavır sergilemesini umuyordu.

Toplantı sonrasında ülkedeki şiddet tekrar kınandı ve reform çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, göstericilere karşı tank ve gerçek mermi kullanan Suriye hükümetini kınamıştı.

Ban, Suriyeli yetkililerin insan haklarına uygun davranmakla yükümlü olduğunu ifade etti ve yakın zamanda yaşanan ölümler için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını istedi.

Beşar Esad yönetimiyse, Batı'nın, "gösterilerin şiddet öğresi içermediği" şeklindeki görüşlerine katılmıyor.

Suriye resmi haber ajansınca yayımlanan bir haberde, Suriye hükümeti, "yurttaşlar, silahlanmış aşırı uçlardaki şahıslardan kaygı duyduğu için çeşitli kentlere askeri birlik gönderildiğini" savundu. Suriye muhalefetiyse protesto gösterilerinin barışçı olduğunu belirtiyor.

Suriye, İnsan Hakları Konseyi'nin de gündemine geliyor

Cuma günü, BM İnsan Hakları Konseyi, Cumhurbaşkanı Esad'ın muhalif grupları sindirme çabalarına derhal son vermesi çağrısında bulunan bir karar tasarısını oylayacak.

Suriye'nin BM Büyükelçisi, ülkedeki olayları soruşturmak için bir BM komisyonunun görevlendirilmesine gerek olmadığını söyledi.

Yarın oylanacak tasarıda, tüm yabancı medyaya konan engellemenin kaldırılması ile internet ve diğer iletişim yollarındakş kısıtlamaların hafifletilmesi de isteniyor.