BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.398,96
HABER /  GÜNCEL

Sürgün Filistinliler Türkiye'de

İsrail'le dün yapılan mahkum takasında salıverilen ancak Filistin topraklarına dönüşüne izin verilmeyen 43 mahkum ve tutuklu Türkiye, Suriye, Katar ve Ürdün'e ulaştı.

Abone ol

İsrail'in dün salıverdiği ancak tehlikeli oldukları gerekçesiyle Filistin topraklarına dönmesine izin vermediği 43 mahkum ve tutuklu Türkiye, Suriye, Katar ve Ürdün'e ulaştı.

Bunlardan 16'sı Suriye'ye, 15'i Katar'a, 11'i Türkiye'ye ve biri Ürdün'e gitti.

Ankara'ya giden 10 erkek ve bir kadından oluşan grubu havaalanında Filistin'in Ankara temsilcisi Nebil Maruf ile dışişleri bakanlığından yetkililer karşıladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre uçaktan indikten sonra zafer işareti yapan Filistinliler, uçağın merdivenleri önünde ''şükür secdesi'' yaptılar.

Grubun Türkiye'de ne kadar kalacağı henüz açıklık kazanmadı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ''Bizden resmen başvuruda bulunarak, Filistin'e ve komşu ülkelere dönmesi uygun görülmeyen, karşılıklı anlaşmayla uygun görülmeyen, sadece İsrail'in talebi değil, iki tarafın da anlaşarak üzerinde mutabık kaldıkları 42 kişiden bir kısmını da biz alacağız'' demişti.

Türk yetkililere teşekkür eden Nebil Maruf da "İnşallah bundan sonra da Filistin özgürlüğüne kavuşuncaya kadar Türkiye'nin desteklerini görmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Maruf, Filistinlilerin konaklayacakları yer konusunda kararı Türk hükümetinin vereceğini, hazırlıkların Türk yetkililer tarafından ayrıntılı şekilde yapıldığını söyledi.

Şam'da coşkulu karşılama

Suriye'ye gönderilen grup için, başkent Şam'da coşkulu bir karşılama töreni düzenlendi.

Tutukluları Enformasyon Bakanı Doktor Adnan Mahmud ile bazı Hamas yetkilileri karşıladı.

Suriye'ye gönderilen 16 Filistinli'den biri olan Hüsam Bedran, İsrail hapishanelerinde dokuz yıldan fazla kaldığını söyleyerek ''İsrail hapishanelerini anlatmaya gerek yok. Orası tam bir işkence merkezi. Bu hapishanelerde insanlar sadece onurlarını değil şahsiyetlerini de kaybediyorlar." dedi ve şöyle devam etti:

"Biz sabırla içeride günlerimizi geçirmeye çalıştık, hep vatanımızı düşündük. İnşallah bir gün topraklarımıza döneriz. İçeride kalan arkadaşlarımızın moralleri yüksekti. Biz çıktığımız için mutluluktan ziyade içeride kalan arkadaşlarımız için üzülüyoruz. Onları da en kısa zamanda aramızda görmeyi ümit ediyoruz'' dedi.

Batı Şeria'lı Ali Tayyar Cibril ise ''20 yıl içeride kaldım. Verdiğimiz mücadelenin meyvesini gördük. İnşallah tekrar yurdumuza dönüp mücadelemize kaldığımız yerden devam ederiz. İsrail hapishanelerinin Nazi hapishanelerinden farkı yoktu. İsrail yönetimi tutuklulara insanın aklına gelmeyen işkenceler uyguluyor'' şeklinde konuştu.

Suriye'ye giden tutuklulardan birisi, aslında Türkiye'ye gitmek istediğini ama seçme şansları olmadığından Suriye'ye götürüldüğünü ifade etti.

Katar'a giden 15 kişilik kafileyi ise Başbakan Yardımcısı Ahmed Abdullah El Mahmud karşıladı ve bir otele götürdü.

Kırktan fazla Filistinli mahkum ve tutuklu yurtdışına sürgüne yollanırken, 200 kadarı da Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki evlerine değil, Gazze Şeridi'ne gönderildi.

Gazze'yi tamamen abluka altında tutan İsrail'in, bu kişileri kendisinden daha uzak tutmak için bu yöntemi tercih ettiği sanılıyor.