BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.447,68
HABER /  GÜNCEL

Sur son durum 200 kişi mahsur iddiası

DİYARBAKIR Sur'dan son durum bilgilerine göre çatışmalar sürüyor. Sur'da aralarında çocukların da olduğu 200'e yakın kişinin ise mahsur durumda olduğu ileri sürüldü.

Abone ol

BBC Türkçe Servisi, hendek operasyonlarının sürdüğü Diyarbakır Sur'a gitti. 

İlçeye giriş anından itibaren yaşananları yazan BBC ekibi, Sur'da aralarında 20'e yakın çocuğun da bulunduğu 200 kişinin mahsur kaldığını ileri sürdü. 

BBC Türkçe'nin Sur izlenimlerinin detayları şöyle:

"Biz de hava kararmadan üç arkadaşla birlikte Sur'a gidiyoruz. Yasaktan önce bütün sur özel aydınlatma sistemiyle ışıklandırılmıştı ama üç aydır bu lambaların hiçbiri çalışmıyor.

Yasağın başından beri Sur'daki bütün tarihi kapılarda olduğu gibi, Urfa Kapı'nın giriş çıkışında da polis kontrol noktası kurulmuş durumda. Her iki kapıya kum torbaları ile mevziler yapılmış ve her mevzinin üzerine de bayrak asılmış. Kontrol noktası karanlık.

Diyarbakır Sur son durum

Sadece gelen giden kişileri ya da araçları görmek için bariyelerin dışına ışık yoğunluğu fazla, seyyar büyük beyaz aydınlatma lambaları konulmuş. Polisler sivil giyimli. Sur'a giriş çıkış yapan herkes üst baş aramasından geçiyor.

Bir de GBT (Genel Bilgi Tarama) kontrolü yapılıyor. Çantalar varsa kontrol işlemi 15 dakikayı bulabiliyor.

SESSİZ, KARANLIK, TENHA

Kadın polis üstümü arayıp çantamı kontrol ettikten sonra Sur'dan içeriye giriyoruz. Her yer çok karanlık. Cadde direklerindeki lambalar ve sur diplerindeki aydınlatmalar çalışmıyor.

Son dört aydır ilk defa akşam saatlerinde Sur'dayım. Ortalık oldukça sessiz, karanlık, tenha. Melikahmet Caddesi boyunca açık bir çay ocağı, bir dönerci bir de lokanta görüyorum.

Göç eden giden binlerce aile geri döner mi bilmiyorum ama beş altı katlı binalarda lambası yanan tek tük daireler görülüyor.

Sur'u bu halde gören arkadaşlar "Burası hayalet şehir olmuş" yorumunu yapıyorlar. Tek hayat belirtisi, Dicle Fırat'a yakın bir yerde kaldırımda top oynayan beş altı çocuğun sesi.

Fotoğraf çekmek istiyorum ama karanlık olduğu için çekim yapamıyorum. Güvenlik endişesinden dolayı kamera flaşını açmamın pek de uygun olmayacağı konusunda arkadaşlarım beni uyarıyor.

Üç aydır çatışmaların yoğun yaşandığı Sur'un bu karanlık caddesinde patlayacak tek bir flaş bile çok makul karşılanmayabilirdi.

Melikahmet'in sonunda polis bariyerleri var. Bariyerlerin üzerinde yine çok yoğun ışıklı bir seyyar lamba kurulmuş. Işık o kadar yoğun ki lambadan geriye hiçbir şey görülmüyor.