BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Süper Lig’de 6 yabancı dönemi

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi, Süper Lig’de yabancı oyuncu sayısının 6 olacağını açıkladı.

Abone ol

NTV'nin haberine göre, Türkiye Futbol Federasyonu, önümüzdeki sezon Süper Lig’de yabancı oyuncu sayısının 6 olacağını açıkladı.

TFF’nin aldığı karar doğrultusunda 6 oyuncu aynı anda sahada görev yapabilecek. Yabancı sayısı önümüzdeki sezondan sonra ise 5’e inecek. Öte yandan Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 2003-04 Sezonu Profesyonel Futbol Ligleri ile PAF Ligi’ni de tescil etti.

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Federasyon’un Levent’teki binasında yaptığı yaklaşık 4 saat süren toplantıda önemli kararlar aldı.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Başkanvekili Ata Aksu, 2003-04 sezonunda Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu tescil ettiklerini açıklarken, Fenerbahçe ile birlikte ligde ikinci olan Trabzonspor’un Şampiyonlar Ligi’ne, Türkiye Kupası’nda final oynayan Gençlerbirliği ile ligde 3. olan Beşiktaş’ın, UEFA Kupası’na katılacaklarını belirtti.

Aksu, ligde son 3 sırayı alan Bursaspor, Elazığspor ve Adanaspor’un 2. Lig (A) Kategorisi’ne düşürüldüğünü, Sakaryaspor, Kayseri Erciyespor ve Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor ekiplerinin de Birinci Süper Lig’e yükseldiğini ifade etti. Aksu, ligleri tescil ederken Futbol Müsabaka Talimatı’nın 13. maddesini saklı tuttuklarını da ifade etti.

ANLAŞMALI MAÇ İDDİALARINA RET

İstanbulspor ile Bursaspor Kulüplerinin yaptığı, “Rizespor-Akçaabat Sebatspor maçının anlaşmalı karşılaşma olduğu” şeklindeki başvurularını da görüştüklerini kaydeden Başkanvekili Aksu, bu başvurudan sonra oluşturulan Şike Tahkik Kurulu’nun verdiği “Anlaşmalı maç oynanmamıştır” kararını onayladıklarını söyledi.

Aksu, komisyonun tüm tarafları dinlediğini, ayrıca Rizespor Teknik Direktörü Yılmaz Vural’ın da görüşüne başvurduğunu belirterek, “Kendisi bu maçta anlaşmalı şike yapıldığı şeklinde bir beyanat vermediğini belirtmiştir. Vural ifadesinde (Ben o maçta oyuncularımın dikkatini çekmek için, maçın 43. dakikasında kale arkasına gittim. Daha sonra da normal bir şekilde maç sonrası basınla konuştum. Sağlık sorunlarım nedeniyle de kulüpten ayrıldım. Şike iddialarıyla ilgim yoktur) demiştir. Bizi bu konuda bir şey yapmamakla suçlayanlara da bunu söylemekte fayda buluyorum, sonucu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

FUTBOLCULARA KÖTÜ HABER

Başkanvekili Ata Aksu, yönetim kurulunda aldıkları bir kararla, futbolcuların, sözleşme süresi 1 yılı geçmeden tek taraflı fesih kararı almalarına kısıtlama getirdiklerini açıkladı.

Futbolcuların bu hallerde ancak kulüpleriyle anlaşarak sözleşmelerini feshedebileceklerini anlatan Aksu, “Futbolcu, tek taraflı fesih yapması halinde aynı yıl içinde başka bir takımla sözleşme yapamayacak” dedi.

Ata Aksu, ayrıca yabancı futbolcular için federasyona yatırılan altyapı fonu ücretlerinin yüzde 20 arttırıldığını, kulüplerin transferde aldıkları yetiştirme tazminatı oranlarında da değişikliğe gittiklerini söyledi.

İKİNCİ LİG (A) KATEGORİSİ

Aksu, Federasyonun, İkinci Lig (A) Kategorisi’ndeki takımlara, Türk Cumhuriyetlerinden futbolcu transferine izin verdiğini bildirdi.

Ata Aksu, 2004-05 sezonundan itibaren (A) Kategorisi takımlarının, FIFA’ya üye Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan, 25 yaşını geçmemiş 2 futbolcuyu transfer edebileceklerini açıkladı.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ LİG TARİHLERİ

Ata Aksu’nun açıklamasına göre, İkinci Lig (A) ve (B) Kategorilerinde maçlar 29 Ağustos 2004’te başlayacak ve ilk yarı 19 Aralık 2004’te sona erecek. İkinci yarıları 30 Ocak 2005 tarihinde başlayacak ligler, 22 Mayıs 2005 tarihinde tamamlanacak.

3. Lig gruplarında ise ilk devre 5 Eylül-12 Aralık 2004 tarihleri arasına oynanırken, ikinci devre maçları 30 Ocak-8 Mayıs 2005 tarihleri arasında yapılacak. 3.Lig’de daha sonra 4 takımlı play-off karşılaşmaları oynanacak ve 2 takım İkinci Lig (B) Kategorisi’ne yükselecek.

YABANCI FUTBOLCU SAYISI

Ata Aksu, ligde yabancı futbolcu planlamasında bir değişiklik yapmadıklarını ifade etti.

Daha önce belirledikleri gibi bu sezon liglerde sözleşme yapılan 6 futbolcunun aynı anda oynayabileceğini anlatan Başkanvekili Aksu, 2005-06 sezonundan itibaren de yabancı futbolcu sayısının 5’e indirileceğini hatırlattı.

Aksu, ligdeki takımların yabancı kontenjanlarında boşluklar bulunduğunu da hatırlatarak, halen Beşiktaş ve Bursaspor’un 6, Denizlispor ve Elazığspor’un 5, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Gençlerbirliği ve Trabzonspor’un 4, Diyarbakırspor, Fenerbahçe, Gaziantepspor, İstanbulspor, Konyaspor ve Ankaragücü’nün 3, Samsunspor’un 2, Adanaspor, Akçaabat Sebatspor ve Malatyaspor’un 1’er yabancı futbolcuyla sözleşmelerinin sürdüğünü açıkladı.

GENEL KURUL VE İHALE TARİHLERİ

Futbol Federasyonu’nun 3813 sayılı Yasa ile sahip olduğu Federasyon Genel Kurulu ve Naklen Yayın Havuz İhalesi’nin tarihlerini belirleme yetkilerini kullanmadıklarını kaydeden Ata Aksu, bu tarihleri belirlemek için yeni Futbol Federasyonu Yasası’nın çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Genel Kurul’u, liglerin bitmesinden en geç 1 ay içinde yapmak zorunda olduklarını dile getiren Aksu, “15 Haziran’a kadar belirlemeliyiz. Ancak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile bu konuda yapılan görüşmelerde, yayın ihalesinin ve genel kurul toplantısı tarihlerinin belirlenmesi için yeni yasanın çıkmasını bekleme kararı aldık” diye konuştu.

Ata Aksu, naklen yayın sistemi olan “havuz”dan asla vazgeçilmeyeceğini de vurgularken, uygulamanın aynı şekilde devam edeceğini anlattı.

TRANSFER DÖNEMLERİ

Aksu, bu sezon takımların transfer yapabilecekleri dönemleri de açıkladı. 1. transfer döneminin 15 Haziran-1 Eylül arasında olacağını bildiren Aksu, 2. transfer döneminin ise 1 Ocak-1 Şubat 2005 tarihleri arasında gerçekleşeceğini kaydetti.