BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Suikast İsrail'in başını ağrıtacak!

İsrail'in en büyük övünç kaynaklarından olan Mossad bu kez Tel Aviv'in canını fena halde sıktı.

Abone ol

Hamas liderlerinden Mahmut el Mabhuh'a yönelik film gibi suikastın arkasında Mossad'ın olduğunun kesinleşmesi durumunda İsrail hem Avrupalı müttefiklerinin hem de sürekli 'ılımlı' olarak adlandırdığı Arap rejimlerinin hışmına uğrayacak.

AVRUPA'DA SORUŞTURMALAR BAŞLADI

Dubai Polis Şefi Dahi Kalfan El Tamim, olayın bir Mossad operasyonu olduğuna yüzde 99 emin olduğunu belirtirken, İngiltere ise İsrail Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak konuyla ilgili hassasiyetini iletirken, İrlanda, Fransa ve Almanya da soruşturma başlattığını belirtiyor.

Daha önce de başta Hamas lideri Halit Meşal'e yönelik olmak üzere sahte pasaportlarla pek çok operasyon düzenleyen İsrail, dünya kamuoyunun tepkisini fazla çekmemiş, konu kısa sürede kapatılmıştı.

Ancak olayın Dubai'de gerçekleştirilmiş olması Mossad için en kötü seçimlerden birisi şüphesiz. Daha önce de Lübnanlı ünlü şarkıcı Suzan Tamim'in Mısırlı ünlü işadamı Hişam Talat Mustafa tarafından Dubai'de öldürülmesi üzerine Dubai polisi işin peşini bırakmamış ve Mustafa'nın idam cezasına çarptırılmasını sağlamıştı.

Dubai'nin medya desteğini de arkasına alması olayı lokal olmaktan çıkararak dünya çapında bir olay haline dönüştürüyor.

İSRAİL İYİCE YALNIZLAŞACAK

Teknoloji ve iletişimin çok geliştiği bir dünyada halen klasik yöntemlerle suikast düzenleyen Mossad'ın Soğuk Savaş mantığıyla hareket ettiğini gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gerçekleşecek her suikastin İsrail'i daha da yalnızlaştıracağının altını çiziyor.

İsrail'i her mahfilde savunan başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Batılı ülkeler kendi vatandaşlarının haklarını savunamadıkları bir pozisyona düşecekleri için İsrail'e yönelik politikalarını da gözden geçirebilir.

İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik Körfez ülkelerinin desteğini sağlamaya çalıştıkları bir döneme denk gelen bu tür bir suikastın bu politikayı baltalaması da muhtemel.

Uluslar arası şartlardan dolayı da daha önce bu tür suikastları çekinmeden gerçekleştiren İsrail'in, Gazze'de savaş suçu işlediğinin bizzat BM İnsan Hakları raporuyla da ortaya çıkmasından sonra uluslar arası kamuoyundan daha fazla destek bulmayacağı da artık kesin gibi.

Aynı zamanda İsrail vatandaşı da olan kişilerin kimlik bilgilerini kullanan Mossad İsrail halkı nazarında da ağır bir prestij kaybına uğrayacak. Mossad, İsrail halkının güvendiği kurumlar arasında en ön sıralarda geliyor ve İsrail'in varlığını koruyan kurumların başında gösteriliyor.