BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.514,01
HABER /  GÜNCEL

Sudan'dan Kenya'ya sert tepki

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in, Kenya'ya gitmesi halinde tutuklanması yönündeki yargı kararına tepkisi sert oldu, Kenya büyükelçisinden ülkeyi terk etmesi istendi.

Abone ol

Kenya Yüksek Mahkemesi'nin, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in tutuklanmasına hükmetmesine tepki olarak Sudan, Kenya büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı.

Sudan dışişleri bakanlığı Hartum'daki Kenya büyükelçisinden 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini isterken, Nairobi'deki Sudan büyükelçisini de geri çekti.

Hakkında, Darfur'da işlenen savaş suçları sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama emri bulunan Ömer el Beşir Ağustos ayında Kenya'da kabul edilmişti.

Kenya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmasına rağmen uluslararası yükümlüğünü yerine getirmemesi ülkedeki bir sivil toplum örgütü tarafından yüksek mahkemeye taşınmıştı.

Mahkeme dava sonucunda El Beşir'in Kenya'ya bir kez daha girmesi durumunda tutuklanması yönünde karara vardı.

İki kez mahkum edildi

Kenya'nın da aralarında bulunduğu bazı Afrika ülkeleri Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olsalar da Mahkeme'nin El Beşir'e yönelik tutuklama kararını uygulamadılar.

Afrika Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararının ertelemesi için girişimlerde bulunmuş ve mahkemeyi yalnızca Afrika'daki savaş suçlarını araştırmakla eleştirmişti.

Darfur'da 2003 yılında başlayan çatışmalar sebebiyle 2,7 milyon kişi göç etmek zorunda kalmış ve yaklaşık üç yüz bin kişi hayatını kaybetmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Sudan Devlet Başkanı El Beşir'i bu dönemde insanlığa karşı işlenen suçlardan ve soykırım yapmaktan iki kez mahkûm etmiş, tutuklanması emrini çıkarmıştı.

Ancak bunun gerçekleşmesi için Mahkeme'ye üye olan bir ülkenin tutuklama kararını uygulaması ve sınırları içindeyken El Beşir'i tutuklaması gerekiyor.

El Beşir Ceza Mahkemesi'nin kararı ardından Malavi, Çad ve Kenya'ya gitmiş ve bu ülkelerde tutuklanmamıştı.