BIST 10.071
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.409,07
HABER /  GÜNCEL

Su içmenin suyunu çıkarmayın!

Uzmanlar, “Aşırı su faydadan çok zarar getirir. Susadıkça su tüketin” uyarısında bulundu.

Abone ol

Uzmanlar, vücudun sıvı kayıplarında susama şeklinde belirti gösterdiğine dikkat çekerek “Aşırı su faydadan çok zarar getirir. Susadıkça su tüketin” uyarısında bulundu.

Sağlıklı beslenme ya da zayıflama haberlerinin birçoğunda mutlaka “Bol su için” merkezli bir cümle yer alır. Litresi 2 hatta 3 gibi rakamlarla ifade edilse de uzmanlar gereksiz sıvı tüketiminin faydadan çok zarar     getireceği konusunda hemfikir. Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye çok su içme konusunda uyarıda bulunma ihtiyacının olmadığını, vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezini uyararak zaten susama hissini oluşturduğunu ifade etti.

GÜNDE İKİ LİTREDEN FAZLASI ZARAR VERİR

Böbrek hastalarının su tüketimine ve beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sağlam, böbreklerin vücutta biriken birtakım zararlı atıkları temizlemesinin yanı sıra hormonal ve bağışıklık sistemiyle ilgili görevleri yerine getirdiğini belirtti. Böbrek hastalarının çok su içmesi gerektiğiyle ilgili yaygın görülen yanlışa dikkat çeken Dr. Funda Sağlam “Sağlıklı insanlar günde 1.5-2 litre su tüketir. Vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezi uyarılır. Bu nedenle hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye çok su içme konusunda uyarıda bulunmak gerekliliği yoktur. Ancak böbrek taşı olan hastalara günde 3 litre su içme konusunda öneride bulunulabilir” dedi.

BÖBREK HASTALARINI ZORLAMAYIN

Az su içen hastalarda, böbrekler atık maddeleri daha az idrar ile uzaklaştırdıkları için idrar renginin koyulaştığına dikkat çeken Dr. Funda Sağlam şunları kaydetti: Susama dışında, idrar renginin koyulaşması da vücudun su açığının olduğunun göstergesidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda önerimiz; susadıkça su içmeleridir. Çok fazla su içmeleri konusunda zorlanan hastalarda dilüsyonel hiponatremi (kandaki sodyum -tuz-yoğunluğunu azalması) gelişebilir. Bu durum bulantı-kusma-halsizlik gibi yakınmalara neden olarak, altta yatan böbrek yetmezliğinin daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle böbrek hastaları çok su içme konusunda zorlanmamalıdır.