BIST 9.716
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.430,69
HABER /  GÜNCEL

Sri Lanka'da eski genelkurmay başkanına hapis cezası

Tamil gerillalarına karşı kazanılan zafere öncülük eden Fosenka, bir gazeteye demecinde hükümeti töhmet altında bıraktığı iddiasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Sri Lanka'da eski Genelkurmay Başkanı Sarath Fonseka, hükümeti töhmet altında bıraktığı gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkemeye göre Fosenka, Savunma Bakanı'nın 2009'da teslim olmaya çalışan Tamil gerillalarına karşı savaş suçu işlenmesi talimatı verdiği yolundaki iddiları destekledi.

Fosenka, mahkemenin kararını kabul etmediğini söyledi.

Sarath Fosenka halihazırda görev yaptığı dönemde askeri alımlardaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle çarptırıldığı 30 aylık hapis cezasını çekiyor.

Tamil Kaplanları'na karşı kazanılan zafere öncülük eden Fosenka daha sonra Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa ile görüş ayrılığına düştü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rajapaksa'ya rakip olan ve seçilemeyen Fosenka daha sonra çeşitli iddialarla gözaltına alındı.

Son davada yargıç , Fosenka'nın bir gazeteye verdiği demeçte halkı itaatsizliğe teşvik ettiğine karar verdi.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da bulunan BBC muhabiri Charles Havilland'a göre bu şimdiye kadar Fonseka'ya yöneltilen en ağır suçlamaydı ve eski genelkurmay başkanı 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirdi.

Fonseka hakkında asker kaçaklarını koruduğu iddiasıyla da dava açılmış durumda.