BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Spekülatif kazanç vergisi geliyor!

Gelir idaresi enteresan bir öneride bulundu...Spekülasyona dayalı işlemlerden "Spekülatif kazanç vergisi" alınmasını önerdi..

Abone ol

Gelir İdaresi Daire Başkanlarından Nazmi Karyağdı, sermaye ve gayrimenkul piyasası ile emtia borsalarında zaman zaman ortaya çıkan ve normalin üzerinde fiyat artışlarına neden olan spekülasyona dayalı işlemlerden "Spekülatif kazanç vergisi" alınmasını önerdi.

Karyağdı, Maliye Bakanlığının merkezi denetim birimlerinden Hesap Uzmanlarının "Vergi Dünyası" Dergisinde yayımlanan yazısında, küresel kriz dönemlerinde "Küresel Denge Vergisi ya da Spekülatif Küresel Kazanç Vergisi"nin uygulamaya konulmasının çok yararlı olacağını ifade etti.

Bu şekilde herhangi bir ülkenin sermaye piyasasında, altın, petrol, buğday, kakao, kahve, demir alüminyum gibi emtia borsalarında veya gayrimenkul piyasalarında spekülasyona dayalı işlemlerin vergilendirileceğini kaydeden Karyağdı, "Bu işlem, bir vergi mükellefi tarafından spekülasyon yoluyla elde edilen şişmiş kazancın köpüğünün vergi olarak alınmasıdır" dedi.

Spekülasyonu yönlendirenlerin o ülkede yerleşik kişi ve kurumlar olabileceği gibi dışarıdan gelen kişilerin de bunu yapabileceğini vurgulayan Karyağdı, spekülatif kazanç vergisinden sağlanacak kazanımları da şöyle sıraladı:

"-Spekülasyon (vurgunculuk) ve manipülasyonların önlenmesi.

-Spekülasyon ve manipülasyon yoluyla elde edilen haksız kazançların vergi yoluyla tekrar halka aktarılması.

-Legal sistem içinde banka, finans kuruluşu, fon, bireysel ya da kurumsal yatırımcı vb. isimler altında hareket eden spekülatörlerin bir emtia ya da bir finansal araç üzerine veya bir ülke üzerine yüklenerek burada yıkıcı bir şekilde haksız kazanç elde etmelerinin önlenmesi.

-Finansal kriz zamanlarında spekülasyondan kazanç elde edenlerin zararlarını devletin üzerine yıkmaları durumunda bu zararların karşılanması için bir tür Riski Karşılama Fonu'nun vergiler yoluyla alıkonulması.

-Kontrolsüz risk iştahının yüksek vergi yoluyla frenlenmesi.

-Bireysel ya da kurumsal riskin ülkesel ya da küresel risk haline dönüşmesinin engellenmesi.

-Emtia, finansal araçlar ya da gayrimenkul fiyatları üzerinde meydana gelen, doğal olmayan şişkinliğin vergi yoluyla piyasa fiyatına çekilmesi."