BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Soyuz yolcuları uzayda

Bir ABD'li astronot ve iki Rus kozmonotu taşıyan Rus uzay aracı Soyuz, Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi.

Abone ol

Rus uzay aracı Soyuz, Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi.

Soyuz uzay aracı, şu an Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmenin tek yolu

Bir ABD'li astronot ve iki Rus kozmonot taşıyan Soyuz, geçen Pazartesi günü Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı.

Soyuz, geçen Ağustos ayında kargo taşıyan bir uzay aracının kalkışın hemen ardından çakılmasından sonra fırlatılan ilk insanlı mekikti.

ABD'nin mekik programına son vermesinin ardından, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmenin tek yolu Soyuz oldu.

Rus yetkililer, Soyuz'un Türkiye saatiyle 07:24'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendiğini belirtti.

Amerikalı astronot Dan Burbank ile Rus kozmonotlar Anton Şikaplerov ve Anatoli İvanişin'i taşıyan mekik, istasyonun kapısını açıp mevcut ekibe katıldı.

İstasyondaki Amerikalı Mike Fossum, Japon Satoşi Furukava ve Rus Sergey Volkov'un gelecek Aralık ayında dünyaya dönmeleri bekleniyor.

Yeni yollanan ekipse Mart ayına kadar kalacak.

BBC'nin Moskova'daki muhabiri Daniel Sanford, 1960'lı yıllarda tasarlanan Soyuz'un fırlatılması ve uzaydaki yolculuğunun hem Amerikalı, hem de Rus yetkililer tarafından kaygıyla izlendiğini belirtiyor.

Rus yetkililer Ağustos'ta insansız araçta yaşanan kazanın, yakıt borularındaki tıkanıklıktan kaynaklanan münferit bir vaka olduğunu söylüyor.

NASA 30 yıldır sürdürdüğü uzay mekiği programına geçen Temmuz'da son vermişti.

100 milyar dolara mal olan Uluslararası Uzay İstasyonu'na yatırım yapan 16 ülke, şu anda istasyona ulaşmak için sadece Soyuz'a bel bağlamış durumda.