BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL

'Soykırımdan kurtulanların' en güzeli

İsrail'de Yahudi soykırımından kurtulanların arasında düzenlenen bir güzellik yarışması tartışma yarattı.

Abone ol

İsrail'de Nazi soykırımından kurtulanlar arasında düzenlenen bir güzellik yarışması tartışma yarattı.

74 ila 97 yaşları arasında 14 kadın Hayfa'da kırmızı halı üzerinde yürüdü ve II. Dünya Savaşı'nda Naziler yüzünden yaşadıkları acıları anlattı.

Savaş sırasında anavatanı Romanya'dan kaçmak zorunda kalan 79 yaşındaki Hava Hershkovitz yarışmanın galibi ilan edildi.

Güzellik yarışmasını düzenleyen şirketin sahibi Shimon Sabag.

Kendisi ve ekibi yarışmanın hayatta kalanlara neşe vermek ve 'hayatta olmayı kutlamak' için düzenlendiğini söylese de bir çok kişi yarışmadan rahatsız oldu.

Yarışmada finale kalan 14 kişi, yüzlerce başvuru arasından soykırımdan kurtuluş hikayelerinin etkileyiciliği ve halka sağladıkları yarar göz önünde bulundurularak seçildi.

Organizatör Shimon Sabag kazananın belirlenmesinde dış güzelliğin sadece '%10 etkili' olduğunu söyledi.

Yarışmanın 4 kişilik jürisi Perşembe günü Bayan Hershkovitz'i güzellik kraliçesi ilan etti.

Ak saçlı kraliçe "Bu yaşta güzellik yarışması kazanmak kolay değil, bunu yapmamızın nedeni hâlâ hayatta olduğumuzu herkese göstermek" dedi.

'Korkunç'

Ancak, bir çok İsrailli soykırımdan kurtulanların fiziksel özelliklerini karşılaştıran bir yarışmanın yersiz ve uygunsuz olduğu görüşünde.

İsrail'deki Soykırım'dan Kurtulanlar Derneği'nin başkanı Collete Avital "Bu yarışmanın kesinlikle korkunç olduğunu düşünüyorum" dedi.

Avital sözlerine "Tabiki soykırımı atlatmayı başaranların hayatlarının her anlamda zenginleştirilmesinden yanayım. Ancak bir kereliğine güzel elbiseler giyip bir sahnede yürümek hayatlarına anlam katmayacak" diyerek devam etti.

II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 6 milyon Yahudi Naziler tarafından katledildi. Bugün İsrail'de soykırımdan kurtulan 200 binden fazla Yahudi yaşıyor.