BIST 10.695
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.425,22
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Sorma ver parası' işçileri bezdirdi

Soma Ege Linyitleri İşletme Müessesesi Müdürlüğü'nün taşıma ihalesini alan 3 şirketin şoför maaşlarından zorla para kestiği iddia edildi.

Abone ol

Zonguldak'ta yaşanan taşeron sistemi tartışmaları Soma'ya sıçradı. Soma Ege Linyitleri İşletme Müessesesi Müdürlüğü'nün taşıma ihalesini düşük fiyat vererek aldığı iddia edilen bazı şirketlerin, bünyelerinde çalıştırdıkları şoförlerin maaşlarından 250 ile 300 TL arasında zorla "Sorma ver parası" aldıkları, vermeyenlerin işine son verdikleri iddiaları yargıya taşındı.

İŞTEN ÇIKARILMAYI GÖZE ALAN 5 KİŞİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ali Baz adlı işçi, birbirleriyle yakın akraba olan şirket sahiplerinin düşük fiyat vererek ihale aldıklarını, aradaki fiyat farkını işçinin maaşından "Sorma ver parası" isteyerek eşitlediklerini iddia etti.

Ali Baz, şirketlerin merkezi olan İzmir ve çalıştığı yer olan Soma Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İşten çıkarılmayı göze alarak hakkını yargı yoluyla arayan Baz, suç duyurusu dilekçesinde, "İşe girerken bana maaşımın net olarak 830 TL olduğunu söylediler. Ben de şirketin yöneticilerine 'Tamam' dedim. Çalıştığım ilk aylığa el kondu. 'Gerekçesi nedir?' diye sorduğumda çalışma esnasında şirkete verebileceğim herhangi bir zarar karşılığında teminat olarak alındığını söylediler. İşsizdim ve mecburen çalışmak zorunda olduğum için ses çıkaramadım" ifadelerini kullandı.

İSYAN ETTİM

Ali Baz, Soma Ege Linyitleri İşletme Müessesesi Müdürlüğü'nün taşıma ihalesini alan 3 şirketin bünyelerinde 160 şoför çalıştırdıklarını, bunların büyük bölümünden "Sorma ver parası" alındığını, vermeyenlerin işine aynı gün son verildiğini belirtti. Yaklaşık 2 aydır şirkette çalıştığını anlatan
Ali Baz, şunları söyledi: "Maaşımın ilkine teminat olarak şirket tarafından el konuldu. Maaşımın 2. ayını sabırla bekliyordum. Maaşım şirket yöneticileri ile anlaştığımız gibi 830 TL üzerinden, ancak ben işe ayın 7'sinde başladığımdan maaş verme günü 20 günlük olarak 665 TL olarak yattı. Ancak, maaşım yattıktan kısa bir süre sonra telefon açan şirket yöneticileri, imza atmam gerektiğini belirterek beni şirketin irtibat bürosuna çağırdılar. Gittiğimde maaşımın yüzde 30'luk bölümünü yani 220 TL'sini geri istediler. Kesintinin nedenini sorduğumda, 'Sorma ver parası' bu dediler. Benim gibi bir çok şoförü şirkete imza atma bahanesiyle çağırmışlar."

Şirket yetkilisinin görüşmeye herkesi tek tek aldığını anlatan Baz, şöyle konuştu: "Ben maaşı çektikten sonra borçlarımı ödediğimi, üzerimde 100 TL olduğunu söyledim. Yani parayı vermemek için direndim. Üzerimdeki 100 TL'yi alarak, kalan bölümün haneme borç olarak yazılacağını söylediler. Şok yaşadım. 100 TL'yi verdikten sonra dışarı çıktım. Benden sonra bir çok kişi aynı şekilde aldıkları maaşlardan 250 ile 300 TL arasında 'sorma ver parası'nı şirkete verdi. Bu parayı verirken bize hiç bir evrak veya makbuz verilmedi."

HAKKIMI KİMSEYE YEDİRMEM

Taşıma şirketlerinin şoförleri Soma'dan tercih ettiklerini dışarıdan gelen şoförlerin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Ali Baz; sözlerine şöyle devam etti: "Ben hemen avukat İsmet Erkul'a giderek durumu anlattım. O da benim anlattıklarımı aynen dilekçeye döktü. Şirketin merkezi olan İzmir ve benim çalıştığım yer olan Soma Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulundum. Benim gibi 4 arkadaşım da ayrı ayrı suç duyurusunda bulunmuş. Ben çoluğumun çocuğumun rızkı için alnımın teri ile kazandığım parayı kimseye yedirmem. İşten çıkarılmayı göze alarak suç duyurusunda bulundum. Orada çalışan bir çok arkadaşın da canına tak etmiş. Ancak cesaret bulamıyorlar. Bizden sonra 30 kişi daha önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacak. Devlet bu olaya el koymalı. Düşük fiyat veren şirketler ihaleyi çantada keklik görüyor. Sonra aradaki açığı bizden çıkarıyor. Devlet buna seyirci kalmamalı. Aksi taktirde diğer taşeron firmalara da kötü örnek olur."

ÇOK ŞAŞIRDIM

Müvekkilinin anlatımları karşısında bir hukukçu olarak kanının donduğunu belirten Ali Baz'ın avukatı İsmet Erkul da; "Bu şirketler düşük fiyat vererek istedikleri ihaleyi alıyorlar. Sonra bünyelerinde çalıştırdıkları işçilerden bunun açışını çıkarıp milyarlarca lira vurgun yapıyorlar. Aslında 830 TL alması gereken bir çalışanın maaşı kesintiye uğradıktan sonra 575 TL'ye düşüyor. Şirketler iş ve çalışma hürriyetini ihlal suçu ve devlet ihalesine fesat karıştırma suçu işliyorlar" dedi.

Bu suçlamaların çok ciddi olduğunu anlatan Erkul, şöyle konuştu: "İşçilerin alın terinden kazandıkları maaşları adeta gasp edilmektedir. Bu olayın üzerine ciddi bir şekilde gidilmeli. Müvekkilim dışında birey olarak 4 kişi daha suç duyurusunda bulunmuştur. 30 kişinin de önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacağı konuşuluyor. Hukuk anlamında bu olayın üzerine gideceğiz. Kimse kimsenin sırtından haksız bir şekilde para kazanamaz. Bu insanlar da çoluk çocuk bakıyor. Yazık değil mi?"

ASILSIZ İDDİALAR

Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan Ali Baz'ın iddialarını kabul etmeyen şirket yöneticileri, kimseden para kesilmediğini iddiaların asılsız olduğunu söylediler.