BIST 10.698
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.425,80
HABER /  GÜNCEL

Dümen'den sonra Pala da veto yedi!

Cinsel yaşam uzmanı Haydar Dümen’in heykelinin istenmediği Uşak’ta, Prof. Dr. İskender Pala'ya da veto geldi...

Abone ol

Cinsel yaşam uzmanı Haydar Dümen’in heykelinin istenmediği Uşak’ta, eserlerinde aşkı işleyen Prof. Dr. İskender Pala’nın adının doğup büyüdüğü sokağa verilmesi de tartışmaya yol açtı.

Adının sokağa verilmesini olumlu karşılayan Pala ise; “İsmim caddeye veya okula verilirse daha uygun olur” dedi 
 
Uşaklı edebiyatçı Prof. Dr. İskender Pala’nın adının doğup büyüdüğü sokağa ve program yaptığı salona verilmesi teklifi tartışma konusu oldu. Daha önce Uşaklı cinsel yaşam uzmanı Dr. Haydar Dümen’in heykelinin dikilmesine karşı çıkan Belediye Başkanı MHP’li Ali Erdoğan, eserlerinde hep aşkı işleyen İskender Pala’nın adının sokağa verilmesine sıcak baktı. AK Parti’nin de destek verdiği İskender Pala önerisine, CHP’li ve bazı MHP’li belediye meclis üyelerinden ret oyu çıktı. Uşak Üniversitesi’nde de ders veren ve Türkiye’de en çok bilinen divan edebiyatçısı Prof. Dr. İskender Pala, isminin sokak yerine cadde veya her hangi bir okula verilmesinin daha uygun olduğunu söyledi.
 
İSİM TARTIŞMASI

Uşak Belediye Meclisi’nin bu ay yapılan toplantısında ilginç bir gündem maddesi tartışıldı. Aşkla ilgili kitaplar yazan ve bu alanda otorite kabul edilen Uşaklı Prof Dr. İskender Pala’nın adının doğup büyüdüğü Ünalan Mahallesi’ndeki Kuştan Sokağa ve Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Kahve Molası’ programının yapıldığı salona verilmesi teklif edildi. AK Parti ve MHP’li bazı üyelerin bu talebi, tartışma konusu oldu. İskender Pala’nın Uşak için önemli bir isim olduğunu kaydeden Belediye Başkanı MHP’li Ali Erdoğan, teklife sıcak baktı. AK Parti Grup Başkanı Nurullah Cağan ve diğer üyelerin de destek olduğu maddeye CHP’den ve bazı MHP’lilerden tepki geldi. Teklif 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için reddedildi.
 
UŞAK İÇİN MARKA

Divan edebiyatında otorite olarak kabul edilen İskender Pala’nın Uşak için marka olduğunu söyleyen Belediye Başkanı MHP’li Ali Erdoğan, “Sokaklara birinin isimi verilirken hep tartışma konusu oluyor. İskender Pala bizim için önemli bir isim. Divan edebiyatında önemli bir bilim adamı ve çok sayıda kitabı var. Onun adını doğup büyüdüğü sokağa ve kültür merkezine vermek de yetmez. İskender Pala’yı sadece televizyonda izleyenler, onun kitaplarını da okumalı” dedi. Bugüne kadar sokaklarda ve caddelerde hep vali isimlerinin kullanıldığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle söyledi: “Hiçbir belediye başkanının adı sokaklara verilmiyor. Çünkü siyasi nedenlerden dolayı kimse onlara tahammül edemiyor. Artık bu anlayışı bırakmalı ve alanında hizmeti en iyi yapanları bu şekilde onurlandırmalıyız.” AK Parti Grup Başkanı Nurullah Cağan da; “İskender Pala gibi bir ismi siyasetin içine çekmemeliyiz. Bizim için önemli birisi ve onun adının her hangi bir yere verilmesinde hiçbir sakınca yok” diye konuştu.
 
ÜÇ AYDIR TANIYORUZ

İskender Pala’nın Uşak Üniversitesi’nde edebiyat dersleri vermesi ve iki haftada bir Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Kahve Molası’ programını yapmasıyla tanındığını söyleyen CHP Grup Başkanı Ramazan Karahan, “İsimlerin sokak, cadde, okul ve kültür merkezlerine verilmesine karşı değiliz. İlla birilerinin isimi yaşatılmak isteniyorsa; Kurtuluş Savaşı’nda mücadele edenlere bakılsın. Kent için çalışıp ve hayatını kaybedenlerin onurlandırılması gerekiyor. Biz İskender Pala’yı 3 ay öncesine kadar kimse tanımıyordu. Ayrıca Uşak adına yaptığı her hangi bir çalışma var mı?” ifadesini kullandı.
 
CADDE TERCİHİMDİR
İsmiyle ilgili tartışmadan haberi olmadığını dile getiren Prof. Dr. İskender Pala, adının sokak yerine caddeye verilmesini istedi. Pala, “İsminin sokaklara yazılmasıyla ilgili her hangi bir başvurum yok. Söz konusu öneriyi veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bir sokağa adımın verilmesinden çok her hangi bir caddenin ismimi almasını tercih ederim. Eğer Uşak bana bir unvan verecekse; kültür merkeziye veya okulla da bunu sağlayabilir” diye konuştu.