BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.404,91
HABER /  GÜNCEL

Soma’yla depremin alakası var mı ?

Prof. Dr. Zafer Akçığ, Gökçeada’da meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda olduğunu, bunun Soma’daki maden kazasıyla ilişkilendir...

Abone ol

Prof. Dr. Zafer Akçığ, Gökçeada’da meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda olduğunu, bunun Soma’daki maden kazasıyla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurguladı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeofizik Mühendisliği Yerfiziği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Akçığ, Soma’da meydana gelen maden kazasının Gökçeada Depremi’nin habercisi olduğu yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Çünkü Gökçeada’da olan deprem Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda; Soma’nın bulunduğu bölge itibarı ile aynı fay hattında değil. Bu nedenle böyle bir ihtimal söz konusu olamaz. Soma’da meydana gelen maden kazası, madende meydana gelen sıcaklık artışının, bildiğim kadarıyla linyitin içten içe yanması sonucu artan karbonmonoksit gazından kaynaklanıyor. Ayrıca maden ocakları fay üzerinde bulunmaz" dedi.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI’NDA 45 KİLOMETRELİK KIRIK
Prof. Dr. Akçığ, Gökçeada Depremi’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda 40-45 kilometrelik kırık oluşturduğunu ifade ederek, "Bu fay hattı mutlaka kırığını tamamlayacak; ya Tekirdağ üstünden Yunanistan tarafına ya da İstanbul’a devam edecek’’ dedi.
İzmir’de de hissedilen ve merkez üssü Gökçeada olan depremin İzmir ile bir bağlantısının olmadığını belirterek bu depremin İzmir kıyılarında fazla hissedilmesini kıyıların alüvyondan oluşmasına bağlayan Prof. Dr. Akçığ, bu durumun doğal olduğunu belirtti.
(İHA)