BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Soma patronu Alp Gürkan ilk kez konuşacak

Soma maden kazasında yüzlerce can gitti ama patron Alp Gürkan bir kez bile ortaya çıkıp açıklama yapmadı. Nihayet bugün medya önüne teşrif ediyor.

Abone ol

SOMA'da Türkiye tarihinin en büyük faciası yaşanırken o gölgelerde saklanmayı tercih etti. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan 3 gün sonra, nihayet kameraların karşısına çıkıyor.

Gürkan'ın düzenleyeceği basın toplantısı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Karanlıkdere Mevkii İşletme Binası'nda bugün gerçekleştirilecek.

Kaza olduğu andan itibaren hiç medyanın önüne çıkmayan ve şu ana kadar da şirketinden sadece 3 açıklama yaptıran Gürkan, Başbakan Erdoğan Soma'ya gidince karşılama kuyruğuna girmişti.

BU SORULARI YANITLAYACAK MI?

Facianın ardından bugün kameralar önüne çıkma lütfunda bulunacak olan Gürkan'dan kamuoyu şu soruların yanıtlarını vermesini bekliyor;

-140 dolara çıkan kömürü 23.8 dolar maliyetle çıkarmayı nasıl başardınız?

-Maliyeti düşürmek için güvenlik ve kaliteden mi ödün verdiniz? Nereden kesinti yaptınız?

-Maden ocaklarında şartnameye uygun olarak kullanılması zorunlu olan trafoların patlamasının mümkün olmadığı söyleniyor. O halde trafo nasıl patladı?

-Kazanın üzerinden 2 gün geçti ve hala içerde olan işçi sayısı belli değil. Bu nasıl mümkün olabilir? Bir şirket çalıştırdığı elemanların listesine sahip değil midir? Bunun izahı ne?

-Maden ocağının sahibi ve şirketi böyle bir faciada neden kamuoyuna gerekli bilgiyi vermiyor? Neden kameralar önüne çıkmaktan kaçıyor?

-Savcılık soruşturma başlattı ve sorumluların da (mühendisler) öldüğünü söyledi. Peki maden şirketi sahibi ve şirketin üst düzey yöneticileri hakkında neden işlem yapılmıyor? Asıl sorumlu onlar değil mi?

-Şirket sahibi Alp Gürkan, Mayıs 2013 tarihli röportajda, her biri 40 kişiyi koruyan, toplamda 500 işçinin 20 gün kalabileceği yaşam odaları olduğunu söylüyordu. Nerede bu yaşam odaları? Neden faciada sistem işlemedi?

-Maden işletmesinin denetlendiği söyleniyor, peki o denetim raporları nerede? Herşey mevzuata uygun çıktıysa bu kaza nasıl gerçekleşti?

-Kazadan kurtulan maden işçileri 'bizi amirlerimiz yanlış yönlendirdi' açıklaması yaptılar. Böyle bir kaza durumuna karşılık şirket kurtarma planları yapmadı mı? Yaptıysa o planlar hatalı mıydı?

İLGİLİ HABERLER

-TRAFO PATLAMASI İMKANSIZ! YA YALAN SÖYLÜYORLAR YA DA...

-ALP GÜRKAN'IN MAYIS 2013'TE YAPTIĞI AÇIKLAMALAR

-SOMA FACİASI İÇİN NEDEN GÖZALTI YOK?

-ALP GÜRKAN : 140 DOLAR MALİYETLİ KÖMÜRÜ 23.8 DOLARA ÇIKARIYORUZ AÇIKLAMASI