BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  GÜNCEL

Soma maden şirketinden skandal itiraf

Soma maden kazasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen şirket yetkilileri sonunda itiraf etti. Maden ocağında yaşam odası yoktu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Soma maden işletmesi yetkilileri basın toplantısında skandal bir itirafta bulundu.

İşletme müdürü önce lafı geveledi, genel müdür itiraf etti : 'Yaşam odası yoktu yeni yapıyorduk'

Soma maden işletmelerinin sahibi Alp Gürkan ve yöneticileri 4 gün sonra medyanın önüne çıktı ve soruları yanıtladı.

Kamuoyunun yanıtını en çok merak ettiği 'yaşam odası' sorusunun yanıtını almak için medya mensupları çok bastırdı.

İşletme müdürü Akın Çelik bu soruya '500 kişilik kaçış odalarımız vardı' diyerek yanıt verdi. Gazeteciler bu cevabı sorgulayınca skandal itiraf Genel Müdür Ramazan Doğru'dan geldi.

Genel müdür, "Yaşam odası kapatılmıştı yeniden hazırlıyorduk. 500 kişilik yaşam odası hazırlıyorduk. 18 ila 24 saat arasında koruma sağlayacak bir oda planladık. Çalışmamız başlamıştı" dedi. 

PATRONDAN DA SKANDAL MAZARET

Gazeteciler bu skandal itiraf üzerine işletme yöneticilerinin üzerine yeni sorularla gidince şirketin sahibi Alp Gürkan'dan da skandal bir mazeret geldi.

Gürkan, "Yasal olarak yaşam odası yapma zorunluluğumuz yok" diyerek kestirip attı. Alp Gürkan yaşam odasıyla ilgili şunları söyledi;

-Bu odayı şöyle tarif edeyim. Bu odaları kömürün içinde yapamazsınız. O odaların ana taşa yapılması lazım. Üstündeki taşlı bölümde yapmamız lazım. Bu bahsedilen şeyler yukarıdaki işletme alanına yapıldı. Üretim alanı aşağıya kaydığı için alt tarafta süratle yapılacaktır. 3-5 günde olmaz. Ana taşın içinde ihtiyaç duyulan miktarda oda yapılması lazım. Çok derine inince hava ihtiyacını sondajla sağlanması lazım. Şuanda işletmenin üstü kısımlarındaki üretim bittiği için ana taşa yeni geldikleri için yaşam odalarının planlaması yapılması yapılmıştır.

YAŞAM ODASI YASAL OLARAK ZORUNLU DEĞİL

Odayı yapmak için önce madeni açmanız lazım. Benim daha önce yaptığım açıklamalar üretimin bittiği alanlarla ilgiliydi.

Bu kaza 3 yada 4 ay sonra yaşanmış olsaydı. Bu insanların hepsi buraya girebilirdi. Kanunen yaşam odası zorunlu değil.