BIST 9.095
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

Şoke eden iddia! Patriotlar hacklendi mi?

NATO’nun sınır güvenliği için Türkiye’ye konuşlandırdığı Alman Ordusu’na ait Patriot füze sistemlerinin bilgisayar korsanlarınca hack’lendiği öne sürüldü.

Abone ol

NATO’nun Türkiye’nin Suriye sınırına güvenlik için konuşlandırdığı Patriot füzelerinin siber saldırıya uğradığı iddia edildi. Alman Behörden Spiegel dergisinin haberine göre Alman Ordusu’na ait füze sistemleri geçtiğimiz salı günü kısa süreliğine hack’lendi.

İddiaya göre yetkililer, sistemde ‘tanımlanamayan’ komutlar girildiğini belirledi. Habere göre bilgisayar korsanları füzelerin elektronik sistemlerinde 2 açık tespit etmiş ve bunlar aracılığıyla sistemi hack’lemiş olabilir. Bu açıklardan ilki füzenin atış sistemiyle denetim sistemi arasındaki gerçek zamanlı bağlantıyı sağlayan SSI sistemi, diğeri ise silaha havada yön veren çip.

İLK KEZ OLMUYOR

Haberin duyulmasının ardından bir açıklama yapan Alman Savunma Bakanlığı, haberi doğrulayan bir bulguya rastlanmadığını belirtti. Ankara, Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından Şam rejiminin olası füze saldırılarına karşı NATO’dan koruma talep etmişti. Almanya da talep doğrultusunda 2013 yılı başlarında Türkiye sınırına 6 adet fırlatıcı ve 2 radardan oluşan bir Patriot taburu konuşlandırmıştı. ABD’nin 1984 yılında kullanıma soktuğu Patriot füze savunma sistemlerinin, Mayıs 2013 Çinli hacker’lar tarafından da saldırıya uğradığı öne sürülmüştü. Alman Ordusu geçtiğimiz aylarda, Patriot hava savunma sistemi yerine 4 milyar Euro değerindeki ‘Meads’ savunma sistemlerini kullanmaya başlayacaklarını duyurmuştu.