BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Şok karar! O ülke umre yapmayı yasakladı

Suudi Arabistan'ın İran ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini kesmesinin ardından İran karşılık olarak umreyi yasakladı.

Abone ol

Suudi Arabistan- İran gerginliği yeni bir boyuta taşındı.

Suudi Arabistan'ın İran ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini kesmesinin ardından İran karşılık olarak umreyi yasakladı.

UMREYİ YASAKLADI

İran kabinesi tarafından alınan kararda Suudi Arabistan'ın tüm ürünleri yasaklandı. Ayrıca İran, vatandaşlarının umreye gitmelerini de yasakladı.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN GERGİNLİĞİ NASIL BAŞLADI?

Suudi Arabistan'ın, aralarında Şeyh Nimr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'dan sert tepki gelmişti. Ülkede protestolar düzenlenmiş ve Tahran'daki Suudi büyükelçiliği ile Meşhed'deki konsolosluk binasına saldırı düzenlenmişti.

ŞEYH NİMR KİMDİR?

Şii din adamı Şeyh Nimr El-Nimr, Suudi Arabistan'daki Şii azınlığın önde gelen dini liderlerinden biriydi.

Nimr kamuoyu önünde Suudi Arabistan yönetimini eleştiren bir isimdi. Arap Baharını takip eden süreçte, Suudi Arabistan'da patlak veren protestoların ardından, 2012'te tutuklandı. Ülkenin doğusundaki Katif bölgesinde, içinde bulunduğu aracın takibi ardından güvenlik görevlileri kendisine ateş açmış, dört kez bacağından vurulmuştu.

KİTLESEL PROTESTOLARIN BAŞINDAYDI

50'li yaşlardaki Nimr, Katif bölgesindeki kitlesel protesto hareketlerinin başındaydı. Şii azınlık yıllardır ülkede ayrımcılığa uğradığını belirtiyor ve bu nedenle protesto gösterileri düzenliyor. Nimr'in hem Suudi Arabistan hem de Bahreyn'deki Şiilerde, özellikle Şii gençler arasında önemli bir destekleyici kitlesi bulunduğu belirtiliyor.