BIST 9.983
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.431,53
HABER /  GÜNCEL

Soğuk Davos'tan sıcak mesajlar!

Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Davos Zirvesi'nde çok önemli açıklamalarda bulundu. Sıcak paraya vergi, seçim ekonomisi eleştirileri, Merkez Bankası'na yeni başkan konularından çok önemli açıklamalarda bulundu

BÜTÇE HARCAMALARI ARALIKTA NİYE ARTTI?

Davos'ta NTV yayına katılan Babacan, 2010 Aralık ayında yapılan yoğun bütçe harcamalarına yönelik eleştirilere yanıt verdi. 2011 bütçesini rahatlatmak için bazı harcamaları 2010 yılı aralık ayına kaydırdıklarını, bu nedenle aralık ayında bütçe harcamalarında artış görüldüğünü belirtti.

SICAK PARAYA KISITLAMA GELECEK Mİ?

Merkez Bankası tarafından alınan son önlemlere de değinen Babacan, "Biz ana çerçeveyi ortaya koyduk. Gelecek olan sermayeye kısıtlama, yasaklama gibi kontrol anlamında bir önlem gelmeyecek. Sıcak paraya vergi gibi bir önlem de gündemimizde yok" dedi.

CARİ AÇIK MESAJI

Türkiye'nin özellikle uluslararası reyting kuruluşları nezdindeki en önemli sorunlarından biri olarak gösterilen cari açık için de Babacan, "yüzde 5-6 seviyesindeki bir cari açığın sürdürülebilir olduğundan kimsenin kuşkusu yok" dedi.

UMARIM BANKALAR MESAJI ALMIŞTIR

Babacan, son alınan kararlarla bankaların maliyetlerinin yükseldiğini amaçlarının ise 2011'de kredi hacminin ölçülebilir bir şekilde artması olduğunu belirtirken, kredi hacminde yüzde 20-25 oranında bir artış arzu ettiklerini de ekledi.

Kredilere ilişkin alınan önlemler konusunda bankaları kastederek "Ümit ediyorum mesaj alındı. 2011'De daha ölçülü hareket edilecek" derken, yeni adımların da gelebileceğini ancak çok büyük sürprizler de beklenmemesi gerektiğini söyledi. Atılan adımların yeterli olması halinde burada durulacağını ekleyen Babacan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın görev süresinin dolması ve yeni Merkez Bankası başkan seçimiyle ilgili sürece de değindi.

YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI

Babacan, Merkez Bankası başkanlığı konusunda bir boşluk, bir sıkıntı veya bir ara geçiş dönemi yaşanmasını beklemediğini belirtti. Babacan'dan Davos'ta Avrupa Birliği'ne ilişkin de bir mesaj geldi. Babacan, "Ekonomik olarak Avrupa Birliği bir çıpa olmaktan çıktı" dedi.

DAVOS'TA TÜRKİYE SEVİNCİ
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]



DAVOS'TA TÜRKİYE SEVİNCİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki yıl önceki 'one minute' çıkışının ardından geçen yıl zirveye katılmayan Türkiye bu yıl yendin üst düzey katılımla Davos'ta. Türkiye'nin katılımı ise zirve yönetimince memnuniyetle karşılandı.  Dünya Ekonomik Forumunun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab, Türkiye'den bu yılki resmi üst düzey katılımın çok olumlu olduğunu ifade etti.

Schwab, Davos'un eski katılımcılarından Türkiye'nin, bu nedenle, her yıl forumun aranan ülkesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, küresel ekonomik krizde başarılı bir sınav verdiğini belirten Schwab, ülkenin küresel bir güç konumuna geldiğini de ifade etti.

Türkiye'nin, G20 gibi güçlenen bir grubun en etkin üyelerinden biri olduğunun altını çizen Schwab, bu pozisyonuyla, yeni küresel ekonominin şekillenmesinde katkı sağladığını vurguladı. Klaus Schwab, Türkiye'nin sadece ekonomik olarak değil, siyasi anlamda da, barış ve istikrar açısından önemli gayret sergilediğini belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı, küresel bir güç olan Türkiye'nin, her küresel toplantıda yer alması gerektiğini de ifade etti.

YENİ GERÇEKLER KONUŞULACAK

Klaus Schwab, bu yılki zirvede, küresel ekonominin önündeki yeni gerçeklere vurguda bulunarak, küresel sorunların çözümüne yönelik ortak normların belirlenmesinin önemine dikkat çekiyor.

1972-2002 yılları arasında Cenevre Üniversitesi'nde işletme profesörlüğü yapan Schwab, 1971 yılında Dünya Ekonomik Forumunu kar amacı olmayan bir kurum olarak kurdu. Schwab, Forumun amacının, ''dünyanın durumunu düzeltmek, geliştirmek'' olarak açıklıyor.

Bu yıl 41. defa yapılan Foruma, her yıl dünyanın önde gelen politikacıları, işadamları ve entellektüelleri katılarak küresel sorunlara çözüm arıyorlar.

Davos'ta Türkiye'yi bu yıl, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan temsil ediyor.