BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,74
ALTIN 2.431,71
HABER /  GÜNCEL

Soçi 2014: Rusya amaçlarına ulaştı mı?

Son madalyalar sahiplerini buldu ve Olimpiyat ateşi söndürüldü. Peki, Rusya bu turnuvada amaçladıklarını elde etti mi? BBC Radyo 5'in Soçi'deki spor muhabiri Richard Conway'in değerlendirmesi...

Abone ol

Son madalyalar sahiplerini buldu ve Olimpiyat ateşi söndürüldü. Peki, Rusya bu turnuvada amaçladıklarını elde etti mi? 1980'den beri ülkede sahnelenen ilk Olimpiyat Oyunları başarılı mıydı? Şimdi dikkatini gelecekteki Oyunlar'a çeviren Uluslararası Olimpiyat Komitesi için Soçi'nin yansımaları nelerdir?

SPOR

Kendi sınırları ötesine bakma arzusu göz önüne alındığında, Rusya'nın Oyunlar'da en büyük başarı öykülerinin ülke dışında doğmuş iki sporcudan gelmiş olması boşuna değil.

Ancak yerel yıldızlar da parlıyordu.

13 altın ve toplamda 33 madalya ile, genelde en fazla madalya ve en çok altınla gelen çifte başarı 1952 yılından beri bir ev sahibi ülke için ilk.

O zaman Norveç Oslo'da yapılan turnuvada aynı performansı göstermişti.

Sadece çeyrek finalde elendikleri, buz hokeyinden söz etmeyin...

PROTESTO

Protestodan bahsedilmesi de Rus yetkililerin pek hoşuna gitmez.

Rusya'nın 'eşcinsel propaganda karşıtı ' yasaları üzerindeki endişe düzeyi göz önüne alındığında, pek çok kişi bu Olimpiyatlara yasaya karşı gösterilerin hakim olmasını bekliyordu.

Ama sporcular yarışmalara konsantre olmayı tercih edince Olimpiyat Parkı büyük ölçüde sessiz kaldı.

Uluslarası Olimpiyat Komitesi IOC sürekli olarak sporculara, oyunlarda siyasi semboller ya da propagandayı yasaklayan 50 numaralı kuralı hatırlattı.

Soçi Oyunlar sporun içinde siyasi eylemciliğin bitkisel hayatta olduğunu doğruladı.

Ama barışçıl protestoya Rusya'nın şiddetli tepki görüntüleri, bu ülkenin hükümet politikasına katılmayanlara hoşgörüsüz olduğu endişelerini yatıştırmadı.

Başkan Obama'nın resmi heyetinin bir üyesi olarak Soçi'ye gelen eski tenisçi Billie - Jean King, geleceğin Olimpiyat ev sahiplerini seçerken eşcinsel haklarını dikkate alması için IOC'ye çağrıda bulundu.

Ama sporcular ve IOC üyelerinin değişim için büyük desteği olmadan statüko devam etmeye mahkumdur.

GÜVENLİK

Rusya bu Oyunlar için Olimpiyat tarihinin en büyük güvenlik operasyonunu gerçekleştirdi.

İki intihar bombacısı Aralık ayında Volgograd'da ardışık günlerde 34 kişiyi öldürdükten sonra Soçi'nin hedef olacağı korkusu gündeme gelmişti.

Karşılaştığı tehdit düzeyine Rusya'nın tepkisi ezici oldu.

Ama Londra 2012'deki önlemler de çok farklı değildi herhalde...

IOC Başkanı Thomas Bach güvenlik düzeyi hakkındaki bir soruya şu yanıtı verdi: "İster siyasi bir zirve olsun, ister büyük bir kongre günümüzde her büyük olay tehdit altında."

Sonuçta, Rusya Olimpiyatları bir askeri tatbikat haline getirmeden bir saldırının önlenmiş olmasından rahatlamış olacaktır.

MİRAS

IOC Başkanı Bach Soçi 2014'ü "büyük bir Kış Olimpiyat Oyunları" ve "gerçekten özel bir deneyim" olarak nitelendirdi.

31 milyar dolara mal olduğu bildirilen Oyunlar için Soçi sıfırdan inşa edildi.

Bu dünya çapında milyarlarca izleyiciyi etkilemek için tasarlanmış bir Olimpiyat oldu.

Soçi aynı zamanda Rus sporcular için birinci sınıf kış sporları eğitim mekanlarına erişim olanağı da sağlayacak bundan sonra.

Artık sönen Olimpiyat ateşi ile Rusya iyi bir iş başarmanın keyfini sürebilir.