BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  DÜNYA

Snowden'den Brezilya'ya ilginç teklif

ABD'nin dinleme skandalını ifşa eden NSA ajanı Edward Snowden, Brezilya'ya teklif sundu.

Abone ol
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın, kendisine siyasi sığınma verirse Brezilya'ya, ABD'nin bu ülkedeki casusluk faaliyetleri konusunda yardım edeceği iddia edildi.

Folha de S. Paulo gazetesinin yayınladığı "Brezilya halkına açık mektupta" Snowden, Brezilya hükümetinin, NSA'nın, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in cep telefonu dahil olmak üzere dünyada telekomünikasyon ve interneti hedef alan izleme programını sert bir şekilde eleştirmesinden etkilendiğini ifade etti.

Mektupta Snowden, Brezilyalı senatörlerin, izleme duyumları sırasında kendisinden yardım istediklerini belirterek, "Uygun ve yasal olması durumunda yardıma istekli olduğumu dile getirdim ancak ne yazık ki ABD hükümeti, bunu yapma kabiliyetimi sınırlandırmak için çok çalışıyor" dedi. Snowden ayrıca, "Bir ülke bana kalıcı siyasi sığınma verinceye kadar, ABD hükümeti, açıkça konuşma yetime müdahale etmeyi sürdürecek" ifadesini kullandı. 

Folha de S. Paulo gazetesi, internette, mektubun orjinal İngilizce metnini yayınlamadı. 

Brezilya Devlet Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, haberle ilgili henüz açıklama yapmadı. 

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, ekim ayında NSA'nın izleme skandalı nedeniyle Washington'a yapacağı ziyareti iptal etmişti. Rousseff ayrıca, hükümete, izleme faaliyetlerine karşı önlemler alması emri vermişti.