BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Siyaset yargıyı kuşatamayacak!

Adalet Bakanlığı'nın düzenlediği Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nun açılışına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın mesajları damga vurdu...

Abone ol

Yargıtay ve Danıştay başkanları ile Adalet Bakanı'nın da katıldığı sempozyumda konuşan Kılıç, yüksek mahkemelerin geçmişte aldığı kararları hatırlattı.

'Yargının hesabını veremediği sınır tanımaz uygulamalar' sebebiyle ağır bedeller ödendiğini vurgularken, bu durumun anayasa ve yasalardaki radikal değişimlerin haklı nedenini oluşturduğuna dikkat çekti.

"Dün yargının siyaseti kuşatma gayretlerine karşı çıktığımız gibi bugün de siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyeceğiz." diyen Kılıç, yapılacak reformların, 'geçmişten intikam alma aracı olarak kullanılmaması' uyarısını dile getirdi. Ardından da "Aktörleri değişmiş yeni vesayet odaklarının oluşmasına imkân vermeyen samimi değişimlere inanmak istiyoruz. Hukuk sistemini geliştirirken, yeni mazlum ve mağdur oluşturmayalım." çağrısında bulundu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, yargının yeniliklere açık olması gerektiğini söyledi. Dünyadaki değişimin yargıdaki örgütlenme biçiminin etkin olmasını zorunlu kıldığını anlatan Ergin, yargıyı hızlandıracak düzenlemelerin sonuç vermeye başladığının da altını çizdi.

Uluslararası Yargı Reformu Sempozyu-mu'nda bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargıyı 'yaşanmış gerçeklere ulaşma sanatı' olarak tanımladı. Kılıç, Türk yargı dünyasındaki büyük sorunların, uygulama sürecinde yaşanan olumsuzluklardan kaynaklandığını vurguladı. Hakimin tarafsızlığının sağlanamaması, meslekî eğitimdeki eksiklikler gibi nedenlerin uygulamada toplumu ikna edecek güçlü kararların çıkmasına imkân vermediğini ifade etti. Doğan bu boşluğun, siyaset kurumlarınca yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle doldurulduğunu ve yargının yorum alanının daraltıldığını kaydeden Kılıç, bunun bir şekilde yargıya olan güvensizlik olarak da tanımlanabileceğini belirtti.

Konuşmasında yargının tarafsızlığına vurgu yapan Kılıç, "Hakimin iç dünyasındaki endişe, korku ve ideolojik baskı duygularından arındırılması, tarafsızlığının olmazsa olmaz koşuludur. Vicdanlar üzerinde oluşan bu işgaller kalkmadıkça, bağımsız ve tarafsız bir yargının oluşumunu sağlamak mümkün değildir." diye konuştu.

REFORMLAR İNTİKAM ALMA ARACI OLMAMALI

Anayasa Mahkemesi Başkanı, yargı alanında reform yaparken şu hususlara dikkat çekilmesini de istedi: "Reformların, geçmişten intikam alma aracı olarak kullanılması gibi bir yanlışlığa düşülmemelidir. Aktörleri değişmiş yeni vesayet odaklarının oluşmasına imkân vermeyen samimi değişimlere inanmak istiyoruz. Halkımızın mutluluğu adına evrensel değerlerle bütünleşmiş, her türlü siyasî ve ideolojik etkiden arındırılmış, hızlı ve etkin bir yargı ihtiyacı, konuşacağımız reform projelerini gerçekleştirmeyi zorunlu kılmaktadır."

Yargının kendi içinde kimi makamlara yaptığı seçimlerin usul ve esaslarının da yeniden gözden geçirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Kılıç, yüksek yargıdaki seçim sisteminin objektif kriterler ve meslek ilkelerine dayalı çözüm yolları ile yeniden düzenlenmesini istedi.

Hakimlere de "Hukuk sistemini geliştirirken, yeni mazlum ve mağdur oluşturmayalım. Bilinmelidir ki bir mazlumun seher vaktinde döktüğü bir damla gözyaşının tanıdık silahların gücünden daha etkili olduğunu, geçmişte yaşadıklarımız bize göstermiştir." uyarısında bulundu.