BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Sivas katliamının 20. yıldönümü anması

Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler anılıyor. Sivas'taki anmada, İstanbul'da yapılacak yeni köprüye Yavuz Sultan Selim adı verilmesi eleştirilirken, TBMM'de katliamların araştırılması için verilen önerge reddedildi.

Abone ol

Sivas'taki Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler, katliamın 20. yıldönümünde anılıyor.

Sivas'ta kent yönetimi ile ulusal çaptaki Alevi-Bektaşi kuruluşları, saldırının kurbanlarını ayrı ayrı andı.

2 Temmuz 1993'teki katliam sırasında 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel çalışanı ve 2 saldırgan ölmüştü.

CHP tarafından Sivas, Çorum ve Maraş katliamlarının araştırılması için TBMM'de verilen önerge ise reddedildi.

İlk anma validen

Sivas'taki ilk anma, Vali Zübeyir Kemelek tarafından yapıldı. Kemelek, Bilim ve Kültür Merkezi içinde ölenlerin isminin bulunduğu panoya karanfil bıraktı.

"Sivas halkının bu olaydan büyük üzüntü duyduğunu" belirten Kemelek, "Böyle bir acıyı Sivas bir daha görmesin istiyorum" diye konuştu.

Daha sonra, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile 114 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de bina içine girerek karanfil bıraktı.

Ortak açıklamayı okuyan Ürgüp, "Sivas'ta meydana gelen olay Türkiye'de tüm kesimlerin üzerinde ittifak ettiği şekliyle karanlık bir takım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Bu olayla ilgili yaşanan yargı süreci olayın gerçek faillerini ortaya çıkarmamıştır" dedi.

'Yavuz' tepkisi

Alevi-Bektaşi kuruluşlarının çağrısıyla toplanan ve ellerinde karanfiller taşıyan binlerce kişi, Sivas'taki Seyrantepe Cemevi önünde toplanarak eski Madımak Oteli'ne yürüdü.

Yürüyüşte, "Madımak utanç müzesi olsun", "Eşit yurttaşlık için AKP'nin karanlığını parçalayalım", "Direnişin ateşi Sivas'ın katillerini yakacak" yazılı pankartlar taşındı.

Ayrıca, 1978'teki Maraş katliamı sırasında Alevilerin evlerinin işaretlenmesine gönderme yapılarak, bir grup üzeri çarpı işaretli beyaz önlük giydi.

Yürüyüşte, Gezi Parkı gösterilerine yönelik polis müdahaleleri sırasında hayatını kaybedenlerin resimleri de taşındı.

CHP'li ve BDP'li milletvekillerinin de katıldığı yürüyüşün ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu birer konuşma yaptı.

Bülbül, İstanbul Boğazı üzerine yapılması planlanan üçüncü köprüye Alevilerin 'katliamcı' olarak bildiği "Yavuz Sultan Selim" isminin verilmesini eleştirdi.

Feyzioğlu ise Sivas katliamı gibi olaylarla ilgili davaların zaman aşımı nedeniyle sonuçsuz kalmasının nedeninin "siyasi" olduğunu dile getirdi.

Anmaya katılan Anti-Kapitalist Müslümanlar adlı grup da acıları paylaştıklarını dile getirdi.

Yine zaman aşımı

Sivas katliamı davasının firari 5 sanığı ile ilgili kısmı, 13 Mart 2012'te zaman aşımına uğrayarak düşmüştü.

Milliyet'in haberine göre, diğer 3 firari sanıktan Murat Karataş için de zaman aşımı süresi dolmadan önce gerekli işlemler yapılamadığından, Belçika'dan iade talebi imkansız hale geldi.

Katliamın bir numaralı sanığı ve dönemin Sivas Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak, hakkında uluslararası arama bülteni olmasına rağmen bulunamamış ve 2011 yılında Sivas'ta öldüğü açıklanmıştı.

Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi tarafından Çorum, Maraş ve Sivas katliamları dosyalarının açılması için TBMM'ye verilen araştırma önergesi reddedildi.

Halkların Demokratik Kongresi üyesi İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de önergeyi destekledi.