BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sırp kasabından boğaz kesme işareti

Savaş suçlusu Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç, 9 ay sonra çıkarıldığı mahkemede caniliğinden bir şey kaybetmediğini gösterdi.

Abone ol

Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslümanın öldürülmesi dahil 11 ayrı suçtan yargılanan "Bosna Kasabı" Mladiç, kurban yakınlarını tehdit etti.

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında soykırım dahil insanlığa karşı 11 ayrı suç işlemekle yargılanan Mladiç'in avukatları aracılığıyla yaptığı reddi hakim talebi kabul edilmediği için mahkeme Hollandalı Alphons Orie başkanlığında başladı. Mahkeme, savcıların, Mladiç'in işlediği suçlarla ilgili yüzlerce tanığa dayanarak hazırladıkları iddianameyi okumalarıyla başladı. Davada ilk tanık ise 29 Mayıs'ta dinlenecek.

GÖZLERİNİN İÇİNE BAKIP SORACAK

Lahey'deki duruşmayı yakından takip eden Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, 'Ailemden 22 kişi Mladiç ve askerleri tarafından hunharca katledildi. Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bosna'da bir soykırım oldu. Srebrenitsa bunun en açık örneği. Srebrenitsa anneleri olarak adalet istiyoruz' dedi.

Mladiç'in dünyanın ve Balkanlar'ın en büyük 'insan kasabı' olduğunu belirten Subasic, 'Gözlerinin içine bakıp pişman olup olmadığını soracağım' ifadelerini kullandı. Ancak pişmanlığa dair hiçbir belirti göstermeyen 'Bosna Kasabı' ise, duruşmayı camekan bölmeden izleyen Subasic'e boğaz kesme işareti yaptı. Subasic, 'Mladiç bu şekilde yaptıklarından gurur duyduğunu da gösterdi' dedi. 16 yıllık firardan sonra geçen sene yakalanan Mladiç, Scheveningen hapishanesinde kalıyor.