BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.507,67
HABER /  GÜNCEL

Sırada Azeri doğalgazı var!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal gaz görüşmeleri için Azeri heyetle 2 haftalık bir süreç içinde bir araya gelineceğini bildirdi.

Abone ol

Yıldız, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş’nin Hisse Satış Sözleşmesi imzalanması ve hisselerinin devri nedeniyle Rixos Otel’de düzenlenen tören öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, Azerbaycan ile doğal gazda fiyat ve diğer konularda görüşülmesi için heyetin ne zaman geleceğini sorması üzerine, konunun Azerbaycan petrol şirketi (SOCAR) ve BOTAŞ tarafından beraberce yürütüldüğünü belirterek, telefonla yapılan görüşmelerde de, önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta, yani 2 haftalık bir süreç içinde bir araya gelinip, görüşüleceğini söyledi.

Bu görüşmelerde ne tür karşılıklı adımlar atılabileceğinin en son yapılan toplantılara ek olarak ne tür artı işlemler yapılabileceğinin konuşulacağını ifade eden Yıldız, "Önce teknik düzeyde bir toplantı yapılacak, ondan sonra bizler oturup, bakacağız" dedi.

Yıldız, Azerilerle anlaşmaya yakın olunup, olunmadığı sorusuna, şu yanıtı verdi: "Bana göre anlaşmaya her zaman yakın olduğumuzu ifade etmiştim. Bu kadar teknik bir konunun her anlamda ve ticari bir çerçeve içinde değerlendirilmesi gerekiyor. Sonuçta gaz alıyorsunuz, karşılığında para veriyorsunuz. Bunun değeri düşmüşse veya kontratlar, mevzuatlar hukuk çerçevesinde düşmüşse onu telafiyen 2008’in Nisanından bu yana bir revizyon hakkı var, onu konuşuyorsunuz. Bizim açımızdan her zaman yapıcı, olumlu, pozitif yaklaşımlarımız oldu Azeri kardeşlerimize. Yine aynı şekilde olacaktır. Buna rağmen sonuç alınır ya da alınmaz toplantı sonunda göreceğiz."

-"ÇARESİZ DEĞİLİZ"-

Yıldız, anlaşmada bir sonuç alınamaması durumunda Türkiye’nin durumunun ne olacağı yönündeki bir soruya, "Bizim gönlümüz bu anlaşmanın yapılmasından yanadır. Ama ille de yapılmayacaksa ’çaresiz kaldık’ diye bir konu söz konusu olamaz" yanıtını verdi.

Her ülkenin doğal gaz tedarikiyle alakalı güzergah çeşitlendirmesine gittiğine, kaynak ülkelerin de bu anlamda güzergah çeşitlendirmesiyle ilgili alternatifleri bulunduğuna işaret eden Yıldız, dost ve Azeri kardeşleriyle bu anlamda anlaşma yapabilecekleri kanaatinde olduğunu ve her zaman için yapıcı tutumlarını sürdürdüklerini söyledi.

İran’daki Güney Pars bölgesindeki doğal gaz anlaşmalarına ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, Türkiye’nin kendi çıkarları doğrultusunda bir anlaşma yaptığını vurguladı. Yıldız, Türkiye’nin coğrafyası, stratejik konumu dikkate alındığında kendi çıkarına olan projeleri bir fırsata çevirmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Yıldız, İran’daki anlaşmaların da Avrupa’ya ya da Türkiye’ye gidecek gazın işlemleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Yıldız, erken seçim iddialarına ilişkin bir soru üzerine de yanıt vermekten kaçınarak, "Her zaman bu tür espriler yapılır" dedi.