BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,06
ALTIN 2.468,72
HABER /  DÜNYA

Sınır hattı raporu gerçeği yansıtmıyor

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, dün gazeteler ve internet sitelerinde yer alan, Şanlıurfa’nın sınır hattına ilişkin hazırlanan raporun g...

Abone ol

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, dün gazeteler ve internet sitelerinde yer alan, Şanlıurfa’nın sınır hattına ilişkin hazırlanan raporun gerçekleri yansıtmadığını bildirdi. Güvenç, “Suriye sınırı en güvenli sınır hattımızdır” dedi.
Vali Güvenç, katıldığı bir programdan çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün bazı ulusal ve yerel gazetelerin yanı sıra internet sitelerinde yer alan, Şanlıurfa’nın sınır hattına ilişkin hazırlanan raporun gerçekleri yansıtmadığını bildirdi. Güvenç, "Türkiye’de hiçbir şey kendi mecrasında tartışılmıyor. Burada iki gündür üzerinde konuşulan, üzerine yorumlar yapılan konu, il emniyet müdürünün benim görevde olmadığım bir dönemde hazırladığı ve vali muavini imzası ile gönderdiği rapora dayandırılıyor, işin özü budur. O rapor amacı aşan ifadeler taşımakta. Suriye sınırında Akçakale kapısında olan sorunlar, yaptığımız çalışmalar kamuoyunu tarafından bilinmektedir. İkinci bir sorun da bu rapor basına sızdırılmıştır ve rapor üzerinde böyle yorumlar yapılmaktadır. Açıkça ifade ediyorum Suriye sınırı en güvenli sınır hattımızdır. Aldığımız tedbirlerle sınırımızdaki güvenlik eskisinden daha iyi durumdadır. Ancak Ceylanpınar’da sıfır noktada ortada yaşanan çatışmalar, oradaki meskun mahaldeki masum insanlarımızı olumsuz etkiliyor, onu biliyoruz. Bunda da fazla yapacak bir şey yok. İkinci husus emniyet müdürünün ifade ettiği Akçakale Gümrük Kapısı daha önceki yıllarda bugünkü şartlar düşünülmeden ihdas edilmiş bir kapıdır. Şartları planlanmış fiziki yapılandırılması sağlanmış bir kapı değildir. Bütün araçların gidip gelmesi için yapılmış bir kapıdır. Bugün yaşanan yoğunlukta da eksikliklerimizi tespit ettik. Gümrük Bakanlığımızla temasa geçtik, oradaki eksiklerinin giderilmesi için bakanlığımız ilgili müsteşarlarımıza talimatları verdiler, ihalelerimizi yaptık, bir kısmını yapıyoruz. Nöbet kulübeleriyle ilgili Gümrük Bakanlığı bize gerekli desteği verdi, yapıyoruz, inşa ediyoruz."

"ANKARA’NIN DİKKATİNİ ÇEKMEK İÇİN YAZILMIŞ"
"Emniyet müdürü olası bir takım olaylara karşı Ankara’nın dikkatini çekmek için böyle bir rapor yazmıştır. Bu da benim görüşüme göre il valisi olmadan yazılmamalı. İl valisine arz edilip istişare edilmeli öyle yazılmalıdır" diyen Güvenç, şöyle devam etti:
"Ama yazılmıştır bu rapor şimdi sağa sola çekilerek bunun üzerinden aşırı yorumlar yapılmaktadır, var olan sorunlar daha da abartılarak siyaset muhalefeti yapılmaya çalışılmaktadır. Bu doğru değildir; Akçakale, Ceylanpınar’da da, sınırda da devletimiz gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Sorunları Ankara’ya arz etmekteyiz. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve gereken tedbirleri alıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ben, halkımıza da bize gösterdiği destekten, sabırdan, hoşgörüden dolayı teşekkür ediyorum. Bunlar iç yazışmalardır ama bu yerlere çekilmesi özelikle bu hassas günlerde bence çok üzücüdür, doğru değildir."

ASKERİ HAREKETLİLİK
Öte yandan, Suriye sınırına en yakın bölgelerden biri olan Şanlıurfa’da, askeri hareketlilik gözleniyor.
Suriye’de iç çatışmaların aralıksız devam ettiği bölgelerde El Nusra, PYD ve Esad’a bağlı ordu birliklerinin çatışmaları sürerken, sınır hattına en yakın bölge olan Şanlıurfa’da, aralıklarla askeri helikopterler ve F 16 savaş uçakları görülüyor. Dün sınır hattında bazı incelemeler olurken, incelemelere üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı öne sürüldü.
(İHA)