BIST 10.392
DOLAR 32,33
EURO 34,95
ALTIN 2.394,38
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte CHP'nin aday belirleme yöntemi!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın NTV’de, CHP Genel Merkezi’nde sürdürülen yerel seçim çalışmaları, adı geçen adayları ve aday belirleme yöntemi konusunda Miray Akdağ Uluç’un sorularını yanıtladı;

Abone ol

İNTERNET HABER -  “Bugün öğlene kadar Ankara, öğleden sonra İzmir, yarın İstanbul’u değerlendireceğiz. Eylül’ün ortası olmadan 81 ilde hangi yöntemle ve nasıl seçim yapacağımızı kararlaştırmış bulunuyoruz” diyen Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle;

Miray AKDAĞ ULUÇ- Siyasi partilerde yerel seçim hazırlıkları tam gaz devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi ise aday adaylarıyla sık sık gündeme geliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın CHP Genel Merkezinde konuğumuz. Kendisine partisinin hazırlıklarıyla ilgili soruları soracağız. Efendim teşekkür ederiz yayınımıza katıldığınız için. Şu sıralarda herhalde bir il başkanları toplantısı devam ediyor. O toplantıda öncelikle neler görüşülüyor onu soralım.

CHP TÜM KADROSUYLA YÖNTEM ÇALIŞMASI YAPIYOR

Gökhan GÜNAYDIN- Tabi Türkiye’nin 81 ilinin İl Başkanlarını, Milletvekillerini, PM üyelerini ve Denetmenlerini toplantıya çağırıyoruz. Buraya gelmeden evvel hem ilçe örgütlerinin görüşlerini alıyorlar, hem de halkın, demokratik kitle örgütlerinin görüşlerini alıyorlar. Şuanda yaptığımız şey nerede, hangi noktada hangi yöntemle belediye başkan adayımızı seçeceğimizi, belediye meclis ve il genel meclis üyelerimizi seçeceğimizi saptamak. Yani kısaca CHP bütün takımıyla ve kadrosuyla beraber yöntem çalışması yapıyor.

Bu şu açıdan önemlidir. Ankara’da masa başında oturup da Türkiye’de 1396 noktanın her birinde ne yapacağımıza karar vermiyoruz. Defalarca oralara gittik, coğrafyayı çok iyi biliyoruz. Ben hep söylerim yani Bursa’nın Mudanya’sından Ardahan’ın Posof’una kadar aktörlerle, iktisadi ve sosyal yapıyla haşır neşir olduk. Ancak buradan bir şeyi kararlaştırıp uygulamanın doğru olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla hep beraber ortak aklı çalıştırarak demokratik yöntemleri kullanarak yöntem seçiyoruz. Bu çalışma en az aday tespiti kadar önemlidir. Çünkü eğer doğru yöntemi elde edemezseniz doğru adaya ulaşmanız çok zordur.

ANKARA ÇALIŞMASI BİTİYOR

Dolayısıyla bugün yapılan odur. Bilgisini de veriyim. Bugün öğlene kadar Ankara çalışması sürüyor, bitmek üzere Ankara. Öğleden sonra İzmir yapacağız, yarın İstanbul yapılacak ve Pazar günü de Parti Meclisi toplantısı olacak. Böylece PM gerçekleştiği zaman bizim üzerinde illerimizin mazeretleri nedeniyle çalışamadığımız yalnızca Ordu, Tekirdağ ve Şırnak kalmış olacak. Başka bir deyişle Cumhuriyet Halk Partisi Eylül’ün ortası olmadan 81 ilinde hangi yöntemle ve nasıl seçim yapacağını kararlaştırmış bulunuyor. Bunun zahmetli ama seçim başarısı açısından son derece önemli bir çalışma olduğunun altını çizmek isterim.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Efendim seçim yöntemleriyle ilgili sorularım olacak ama önce merak edilen bir başka soruyu sormak istiyorum. İstanbul adayı olarak Mustafa Sarıgül telaffuz ediliyor ve başka isimde telaffuz edilmiyor. Mustafa Sarıgül CHP’nin adayı olacak mı?

SİYASETTE 24 SAAT UZUN SÜREDİR

Gökhan GÜNAYDIN- Başka isimler telaffuz edildi ve ediliyor önce onu belki söylemekte fayda var. Biliyorsunuz Genel Başkanımız aşağı yukarı bir 4 – 5 gün evvel Sayın Mustafa Sarıgül’e yönelik bir çağrı yaptı ve hatta kendi sözleriyle bekleriz, onur duyarız dedi. Ancak aşılması gereken süreçlerin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir af sürecinin Parti Meclisinden geçirilmesi ve karara konu edilmesi lazım. Ve arkasından da belirli süreçlerin, prosedürlerin izlenmesi gerekiyor. Karşılıklı iradelerde sorun olmadığı sürece bu süreç yürüyebilir diye bakıyoruz.Ancak 90 yıllık Cumhuriyet Halk Partisinin hiçbir yerde hiçbir sıkışma içerisinde olmadığını da ayrıca ifade etmek isterim.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Peki Pazar günü yapılacak Parti Meclisinde Sarıgül’le ilgili bir af konusu gelir mi?

Gökhan GÜNAYDIN- Şimdi bugün Cuma, siyasette 24 saat çok uzun süredir. Ancak bugün itibariyle böyle bir gelişmenin bu Parti Meclisi için sözkonusu olmayacağını bugün için söyleyebilirim.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Karşılıklı olarak bir sıkıntı olmazsa süreç yürür gibi bir ifadeniz oldu. Böyle bir sıkıntı var mı?

İKİ TARAF DA SÜRECE OLUMLU BAKIYOR

Gökhan GÜNAYDIN- Bakın, yok böyle bir sıkıntı. Çünkü hem Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, hem de Mustafa Sarıgül, Sayın Sarıgül bu sürece olumlu baktıklarını defalarca dile getirdiler. Belirli konuşmalar, belirli görüşmeler var. Herhangi bir sıkıntıda yok. Ancak zaman var. Her zaman söylüyorum siyasette ani gelişmeler olabilir. Dolayısıyla ihtiyatlı olmak, süreci iyi yönetmek, partinin ve ülkenin üstün çıkarı için çalışmak son derece önemli ve bizde bunu yapmaya çalışıyoruz.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Genel Başkanla veya sizinle Mustafa Sarıgül’ün önümüzdeki günlerde öngörülen bir görüşmesi var mı?

Gökhan GÜNAYDIN- Öngörülen bir görüşme yok. Ancak devam ediyor çalışmalar, planlamalar. Bu sürece ilişkin karşılıklı görüş alışverişi sürdürülüyor. Önümüzdeki dönemde yaşarız hep beraber görürüz.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Efendim Ankara adayınızda merak ediliyor ve milletvekilleri arasından da Ankara aday adaylığı konusunda başvurularını yapan isimler var. Öncelikle milletvekillerine şans verilecek mi?

Gökhan GÜNAYDIN- Şimdi bugün gazetelerde de var, dünde bana bilgi verdi. Ankara Milletvekilimiz Sayın Aylin Nazlıaka’nın başvurusu var. Ayaş Belediye Başkanımız Sayın Ali Başkaraağaç’ın başvurusu var. İsimleri geçmemekle beraber bizimle görüşen ve niyet beyanlarını açıkça ortaya koyan çok sayıda arkadaşımız var. Bu insanların tümü bütün içtenliğimle söylüyorum ki Ankara’yı bugün olduğundan çok daha iyi yönetebilme kapasitesine sahiptirler.

HALKTA KARŞILIĞI OLANLARI ARIYORUZ

Özetle ifade etmek gerekirse Sayın Murat Karayalçın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını bırakalı 20 yıl geçmiştir. 20 yıldır aynı kişi tarafından Ankara yönetilmektedir ve hala 1 metre metro açamayan bu arkadaş Ankara’nın ödeyemediği borçlarını Murat Karayalçın’dan devraldığı viyadük borcu olarak tanımlayabilmektedir. İşte Eskişehiryolu üzerinde yapılan ama bir süre sonra yıkılan hala enkazı kaldırılamayan demirkafes hikayesi orta yerdedir. Doğalgaz faturaları, ulaşımdaki sorunlar ortadadır.

Toparlamak gerekirse Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi Ankara’sı, İstanbul’u, İzmir’i de dahil olmak üzere bütün büyükşehir il ve ilçelerde çok dikkatli bir çalışma yürütüyor. Kapanmamış beldelerde de.Milletvekilleri sorunuzu net yanıtlayalım. Genel Başkanımızın ağzından ifade ettik. Milletvekillerimiz il ve büyükşehir belediye başkanlığına aday adayı olabilirler. Ve biz onları oralar için vazgeçilmez, çok önemli siyasi portreler olarak görürsek ki, bunu nasıl göreceğiz? Bunu bilimsel yöntemleri kullanarak göreceğiz, anketlerimizi, kamuoyu yoklamalarımızı yaparak göreceğiz. Bu çerçeve içerisinde adaylaştırılmaları sözkonusu olabilir.Bir şeyin altını çizelim. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezinde bulunuyoruz, bende Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Hem ben, hem Genel Başkanımız, hem de diğer yöneticilerimiz buraya gelip bizimle temas etmek isteyen aday adaylarına hep şunu söylüyoruz. Buyurun hoş geldiniz sizi dinleyelim ama bilin ki aday adaylığı sürecinde burada vakit geçirmek yerine alanlarınızda halkla beraber vakit geçirmeniz sizin için çok daha fazla yararlı olacaktır. Çünkü biz halkta karşılığı olanları arıyoruz, onları da mutlaka bulacağız.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Efendim İzmir ve Eskişehir’de mevcut isimlerle devam edileceği yönünde söylentiler var. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

ESKİŞEHİR VE İZMİR'DEN ÇOK MEMNUNUZ

Gökhan GÜNAYDIN- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Büyükerşen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu Türkiye’nin en başarılı belediye başkanlarıdır. Arkadaşlarımızın başarıları ve siyasi ahlakları konusunda en ufak bir tereddüt yoktur. Dolayısıyla en önemli aday potansiyellerinin kendilerinde olduğunu ifade etmek gerekir.Şunu unutmamak lazım, aday kesinleştirilmesi Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı takvimde partinin yetkili organlarının yapacağı başvuruyla sonuçlanacaktır ve kesinleşecektir. Dolayısıyla bugün biz arkadaşlarımızı, başkanlarımızı son derece başarılı buluyoruz ve onlarla beraber çalışmaktan da büyük memnuniyet duyuyoruz. Bunu da her yerde ifade ediyoruz.

Miray AKDAĞ ULUÇ- Efendim son bir sorumda şu olacak. Mersin, Aydın gibi kentlerde ve siz diğer kentleri de söylediniz. Aday belirleme yöntemlerinin aslında büyük oranda belli olduğu söyleniyor. Büyük kentlerde Genel Merkezin belirlemesi, diğer kentlerde de önseçim yapılması gündeme gelebilir. Hangi kentlerde önseçim olacak?

Gökhan GÜNAYDIN- Şimdi biz böyle bir genelleme hiç yapmadık. En başından beri şunu söylüyoruz. Tüzüğümüz bize yöntemler konusunda yol gösteriyor. Nedir bu yöntemler? Merkez yoklaması yapabilirsin, önseçim yapabilirsin, aday yoklaması yapabilirsin diyor. Biz Parti Meclisinden bu alanda MYK olarak ilave çalışmalar yapmak konusunda yetki aldık. Bunlardan bir kısmı örneğin anket, kamuoyu çalışmalarıdır. Bir kısmı üye bazında eğilim yoklamasıdır. Altını çizelim, konuyla doğrudan ilgili olmayanların karıştırdığı bir alandır bu.

Önseçim yapacaksak Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı tarihte olacak ve 9 Şubat olacak. 9 Şubat tarihinden sonra yeterli zamanı bulup adayların çalışmalarını tamamlayabilmeleri mümkün değildir. Önseçim dediğiniz nedir? Sandığı koyarsınız, başına da bir hakim gelir, hakim gözetiminde seçim yapılır ve sonuçlarına uyulur. Biz eğilim yoklaması diyoruz bunun adına. Eksik olan hakim olacak. Hakim olmayacak ama parti yöneticileri, milletvekili, PM üyesi, Genel Başkan Yardımcısı, il başkanı, ilçe başkanı olacak. Sandığı kuracağız ve o sandıktan ne çıkarsa saat 17 oldu mu o sandıkları açacağız ve ne çıkarsa onun sonucuna uyacağız. İfade etmek gerekirse 1396 noktada seçime gireceğiz. 14 milyon nüfuslu İstanbul’da da seçime gireceğiz, 2 bin nüfuslu Aksaray’ın bir beldesinde de seçime gireceğiz. Bunların tamamında aynı yöntemin uygulanması doğru sonuç verir diyen arkadaşlarımız Türkiye’yi ve Türkiye’nin varyasyonlarını bilmiyorlardır. Merkez yoklaması yapacağımız yerde olacak, eğilim yoklaması yapacağımız yerde olacak, önseçim yapacağımız yerde olacak, anketle belirleyeceğimiz yerde olacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın sorularımızı yanıtladı ve çok merak edilen bir konu Sarıgül. Sarıgül’le görüşmelerin devam ettiğini ve olumlu yönde ilerlediğini de ifade etti.