BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Sınav çocuğun kişiliğini ölçmez

Eğitim uzmanları velilleri uyarıyor: Sınavlar çocuğunuzun bilgisini ölçer, kişiliğini değil...

Abone ol

Bu yıl ilk defa yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na sayılı günler kala velileri uyaran eğitimciler, sınavın öğrencinin kişiliğini değil bilgi seviyesini ölçtüğüne dikkat çekiyor.

Türkiye'de 1 milyondan fazla öğrenci, yeniden düzenlenerek iki aşamalı hale getirilen üniversite sınavına girecek. İlk aşaması Nisan ayının 11'inde yapılacak YGS'ye sayılı günler kaldı. Sınava girecek yüz binlerce öğrenci ve veli ilk defa gerçekleştirilecek yeni sınav sisteminin heyecanını yaşıyor. Eğitim uzmanları, sınava girecek öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulunuyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, üniversite sınavlarının bazı ebeveynler tarafından her şeyin başlangıcı ya da bitişi gibi algılandığına dikkat çekti. Sınavların bir ölüm kalım meselesi haline getirilmemesinin önemine işaret eden Doç.Dr. Deniz, velilere önemli tavsiyelerde bulundu.

'Hayatta mutlu olmanın koşulu sadece sınavlarda başarılı olmak değildir' ifadesini kullanan Mehmet Engin Deniz, "Sınavlar bizim edindiğimiz bilgilerin bir değerlendirmesidir. Yoksa kişiliğimiz değerlendirilmemektedir. Unutmayalım ki sınavlarda ister başarılı olalım isterse başarısız olalım, birey olarak hepimiz değerliyiz. Böyle düşünmek sınavı algılayış biçimimizi de değiştirecektir. Ebeveynler her türlü sonuçta çocuklarına güvendiklerini ve yanlarında olduklarını, onlara hissettirsinler. Bu tutumun çocuklarımızın başarısına çok önemli katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Veliler çocuklarına bu düşünceyle yaklaşmalıdır. Aksi davranışlar çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde olumsuzluklara neden olabilir." dedi.

OLUMLU DÜŞÜNME BAŞARIYI DESTEKLER

Öğretim üyesi Mehmet Engin Deniz, öğrencilere de bazı tavsiyelerde bulundu. Bir yıl boyunca hazırlanan öğrencilerin olumlu düşünmelerini isteyen öğretim üyesi, olumlu düşünmenin başarmak için önemli bir adım olduğunu anımsattı. 'Başarısızlığımızı değil başarılı olduğumuz anları zihnimizde tasarlayalım' önerisinde bulunan Doç. Dr. Deniz, " Bu duygu ve düşüncenin motive edici olduğunu göreceksiniz. Başarmayı isteyiniz ve o yönde adım attığınızı fark ediniz, başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Sınavın yaklaştığı şu günlerde adaylar, özellikle deneme sınavlarında eksik olduğu konuları iyi belirleyip, o konular üzerine yoğunlaşması yararlı olur. Bilgi yönünden eksiğinizin olmadığını bilmek özgüveninizi artıracaktır." diye konuştu.

SINAV ÖNCESİ NEFES VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ ÖĞRENİN

Adaylara sınavdan önce temel nefes egzersizi ve gevşeme tekniklerini öğrenmek için rehberlik servislerinden yardım alınmasını isteyen Deniz, bu süreçte, öğretmenlerin ve anne-babaların desteğinin de çok önemli olduğunu hatırlattı.

SINAV ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE TAVSİYLER

Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, sınava sayılı günler kala şu tavsiyelerde bulundu: "Öğrenme ile ilgili hazırlıklar en geç sınavdan iki (2) gün önce bırakılmalı. Bazı öğrenciler sınavdan önceki gece, geniş bir tekrar amacıyla geç saatlere kadar uyumazlar. Bu hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğa neden olur. Sınavdan bir hafta öncesinden başlayarak ama özellikle sınavdan bir gün öncesinde, beslenmenize ve uykunuza özel önem gösterin.

Aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçları kullanmayın. Sınav sabahı mutlaka dengeli bir kahvaltı yapın. Çevrenizdeki insanlarla sınavla ilgili konuşmalara pek fazla girmeyin. Her zaman sınavı başarmak istediğinizi düşünün. Sınav başarısını sınavla ilgili olumsuz düşünceler üreterek artırmanın mümkün olmadığını kendinize hatırlatın.

Gireceğiniz sınavla ilgili koşullar üretmeyin. Sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım; Fen Bilimleri testinden bu kadar net yapmalıyım; hata yapmamalıyım vb. gibi koşullar oluşturmayınız. Çünkü oluşturulan her koşul sizin için birer tehdit haline gelebilir. Koşul yerine ancak strateji oluşturabilirsiniz. Sınavdan önceki birkaç gün içinde sınava gireceğiniz salonu mutlaka görünüz. Sınavdan bir gün önce açık havaya çıkın. Rahatsız olacağınız ortamlara girmeyin. Sınava giderken yanınızda götürmeniz gereken belge ve malzemeleri, ertesi gün giyeceklerinizi akşam yatmadan hazırlayın."