BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,19
ALTIN 2.448,92
HABER /  GÜNCEL

Sınav başarısında yüzde yüz artış

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hizmete giren özel okul ve dersaneler binlerce gence kaliteli eğitim imkanı sunuyor. Başarıda yüzde yüz artış kaydedildi.

Abone ol

Bölgedeki il ve ilçeler, şimdi eğitimdeki başarılarıyla bu imajdan kurtulmaya çalışıyor. Mardin’in Kızıltepe, Bitlis’in Tatvan, Diyarbakır’ın Kulp ve Silvan ilçeleri bunlardan sadece birkaçı. Bölgede yapılan araştırmalar, eğitim alanındaki yatırımların artmasıyla birlikte terör örgütüne sempati duyanların sayısında düşüş yaşandığını, eğitimdeki başarı oranı da yükseldiğini gösteriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı bir çalışmada, Tatvan’da 1998 yılı öncesinde her yıl 5 bin lise öğrencisi mezun oldu. Ancak bunlardan sadece 100’ü üniversiteye girebildi. Bu sayı 1997 yılında özel eğitim kurumlarının açılmasından sonra bin 500’lere çıktı. Aynı şekilde her yıl yüzlerce öğrenci Anadolu ve fen liselerini kazandı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde geçmişte ortalama 80 kişi üniversiteye yerleşirken, bu sayı 2000-2004 yılları arasında toplam bin 600 kişiyi buldu. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de üniversiteye yerleşen öğrenci sayısında yüzde 40’lık bir başarı sağlandı. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1993 yılında kurulan Kızıltepe Sur Dershanesi 13 yılda 1300 öğrenciye üniversite kapısını açtı. 250 öğrenci de meslek yüksekokuluna girdi. Kızıltepe ilçesinde halen 8 dershane faaliyet gösteriyor. 1993’e kadar ilçe genelinde her yıl 100 öğrenci üniversiteyi kazanırken bu rakam 400’e kadar yükseldi.

Tatvanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı H. Ali Demir, bugün ilçenin adının terörle anılmaktan kurtulmasında eğitimde yakalanan başarıların büyük katkısı olduğunu söylüyor. Demir, “Gerek devlet, gerekse işadamları tarafından açılan özel eğitim kurumları sayesinde yüzlerce gencimiz terörün pençesinden kurtularak okuma imkanı buldu.” diyor.