BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.324,78
HABER /  EKONOMİ

Şimşek'i sevindiren iki haber

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk dokuz ayında gerileyen cari açık, ve gerileyen işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki yumuşak iniş sürecine rağmen işsizlik oranının düşmeye devam ettiğini belirterek, ''Birçok ülkede istihdam kayıplarının telafi edilemediği bir ortamda Türkiye istihdam yaratmaya devam etmektedir'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bugün TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamları ile Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi rakamları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomideki yumuşak iniş sürecine rağmen Ağustos ayında işsizlik oranının (yüzde 8,8) bir önceki yılın aynı ayına göre 0,4 puan daha az gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, ''Birçok ülkede istihdam kayıplarının telafi edilemediği bir ortamda Türkiye istihdam yaratmaya devam etmektedir. Ülkemizde son 1 yılda 483 bin, 2007'den beri ise 4,6 milyon ilave istihdam sağlanmıştır'' ifadesini kullandı.

ÖDEMELER DENGESİ

Türkiye ekonomisindeki yumuşak iniş süreci ve dış ticaretteki dengelemenin etkisiyle cari açığın azalmaya devam ettiğini kaydeden Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:

''2011 yılı Ekim ayından itibaren daralan cari açık 2012 Eylül ayında yıllık bazda 55,8 milyar dolara gerilemiştir. Enerji ithalatı hariç cari denge ise tam iki sene sonra 3,2 milyar dolar ile tekrar pozitife dönmüştür. Bu başarı, en büyük ticari pazarımız olan Avro bölgesindeki ekonomik daralmaya, yüksek seyreden emtia fiyatlarına ve artan küresel belirsizliklere rağmen elde edilmiş bir başarıdır.