BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Çin'in yeni liderinden ilk mesaj

Çin'in gelecek 10 yılına yön verecek Xi Jinping, ve 7 kişiden oluşan politbüro üyeleri kameralar karşısına geçti.

Abone ol

Çin’i 10 yıllığına yönetecek Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 7 yeni ismi açıklandı. Buna göre ÇKP Merkez Komitesi, yeni genel sekreterliğine Xi Jinping seçildi.

Mutlak gücü elinde tutan yedi kişilik Politbüro Daimi Komitesi üyeleri ise, başkent Pekin'deki Büyük Halk Sarayı'nda yapılan basın toplantısıyla dünyaya tanıtıldı.

YOLSUZLUK VURGUSU

Çin'de yeni yöneticilerin açıklandığı toplantıda konuşan ve üyeleri tanıtan Jinping ''Çin'in dünyayı, dünyanın da Çin'i daha iyi anlamasına ihtiyaç var'' diye konuştu. Xi törende yaptığı konuşmada, yeni lider kadrosunun büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyledi. Xi görevlerinin birleşmek ve partiyle Çin halkını daha güçlü kılmak olduğunu belirtti.
Xi "Halkın daha iyi bir yaşam arzusu uğruna mücadele etmeliyiz' dedi. Yolsuzlukla mücadele edilmesi etmek zorunda olduklarını vurgulayan Xi Jinping, partideki disiplinin de geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

MAĞARA EVDEN ZİRVEYE

Mao'nun Kültür Devrimi döneminde babasının ceza alması üzerine, Şi Cinping çocukluğunun 7 yılını kırsalda mağara evlerde geçirmek zorunda kaldı. Köy halkı Şi'yi, mağara evinden yaşayan "kitap kurdu" çocuk olarak anımsıyor. Hayatını okumak için tıklayın

Yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubunun önüne parti hiyerarşisine uygun olarak çıkan yeni liderlerin en önünde Xi Jinping yer aldı. Mart ayında başbakanlığa geçecek Li Keqiang onu takip etti.

Bu sabah yapılan 18. Merkez Komitesi'nin birinci toplantısında politbüro daimi üyeliklerine şu an Cumhurbaşkanı yardımcısı olan Xi Jinping, Başbakan Yardımcısı olan Li Keqiang, yine Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang, Komünist Parti'nin Şanhay lideri olan Yu Zhengsheng, propaganda sorumlusu Liu Yunshan, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Wang Qishan ve Pekin’e komşu Tianjin şehrinin ÇKP sekreteri Zhang Gaoli seçildi.

POLİTBÜRO 7'YE DÜŞÜRÜLDÜ

Başkent Pekin'de Büyük Halk Salonu'da gerçekleştirilen toplantıda ÇKP Merkez Komitesi üyelerince partinin merkez komitesi daimi üyeleri (politbüro) belirlendi. ÇKP'nin yeni yönetiminin kamuoyuna ilan edildiği basın toplantısında politbüro daimi üyelerinin sayısı 9'dan 7'ye düşürüldü.

u.20121115104521.jpg

YÖNETİM GENÇLEŞTİ

Eski politbüro daimi üyelerinden 7'sinin yaş haddinden, 2'sinin ise iki dönem üst üste üye oldukları için görevlerini ''gençlere devrettiği'' ifade ediliyor.

Zira, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, dün kongrenin kapanışında yaptığı konuşmada bu durumun sinyalini vererek, ''Yaşlı lider ile genç liderler yer değiştirdi'' diye konuşmuştu.