BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Simav'da damlama sulama yaygınlaşıyor

Kütahya Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, sulama sistemleri arasında en elverişli sistemin damla sulama olduğunu bildirdi.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası’nca faizsiz kredi imkanlarıyla desteklenen sistemin ilçe merkezi ve köylerinde her geçen gün yaygınlaştığını ifade eden Bütüner, suyun tasarruflu kullanımı, bitkinin gelişimi, yüksek rekolte ve düşük maliyetli sulama sistemleri içinde en elverişli olanın damlama sulama olduğunu söyledi.

Damla sulama yatırım bedelinin yüzde 50'sinin hibe olarak verilmesi ve anaparanın ise tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup edilmesinin üreticileri güçlendirdiğini belirten Kadir Bütüner, sistemin sudan da tasarruf sağladığını kaydetti.

Sulama sistemiyle maliyetlerde büyük oranda düşüş yaşandığını ifade eden Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner,” Simav’da çiftçilerimizin büyük bir kısmı sistemin faydalarını öğrenince vahşi sulamayı terk etti.

Sisteme geçen çiftçilerimiz şimdi bize gelip teşekkür ediyorlar. Maliyetin yüzde 90 oranında düştüğünü ifade ediyorlar. Bu durumda bizleri sevindiriyor.

Damlama sulama sistemine geçilmesiyle ilgili İlçe Tarım Müdürlüğü ile uzunca bir süredir köylerde yayım çalışması yapıyorduk. Şimdi meyvelerini almanın mutluluğu ve keyfini sürüyoruz” şeklinde konuştu.

Son yıllarda baş gösteren kuraklığın sulama sistemlerini gözden geçirmelerine sebep olduğunu vurgulayan Bütüner, üreticinin kazançlı çıkması için belli bir süredir İlçe Tarım Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde köylerde yayım çalışması yaptık.

Geceleri köylere giderek kahvehanelerde topladığımız çiftçilerimize vahşi sulama yerine damlama sulama sistemini tercih etmelerini anlattık. Önceleri birkaç köyle birkaç üreticide başlayan uygulama şimdi Simav’ın 21 beldesi ve 69 köyünün tamamında başladı.

Ayrıca ilçede esnaflar arasında damlama sulama sistemlerini satan yeni bir sektör oluştu. Hem çiftçimiz hem de esnafımız damlama sulama sisteminden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor” diye konuştu.